21.01.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1927  |   0  
Сребърната вода – лек за градината
Най-често сребърната вода се произвежда или продава под формата на колоиден разтвор с концентрации от 5 до 20 ppm (частици на милион), който разтвор се получава вследствие на електролизен процес с използването на електроди от сребро проба 999.9. Друг вид сребърна вода е йонната, представляваща разтворени съединения на среброто с концентрации до стотици ppm. Счита се, че среброто в тази форма се усвоява и действа много по-ефективно поради факта, че атомните йони много по-лесно проникват през различните клетъчни мембрани, докато това не може да се каже за микроскопичните, но все пак твърде големи колоидни частици. Но пък именно затова, като плюс на колоидната сребърна вода е фактът, че при нейната сравнително по-дълготрайна употреба, сребро практически не се натрупва в организма и не се стига до необратимото сиво-синьо оцветяване на кожата, наречено „аргирия".

Какво е приложението на сребърната вода при растенията?

Отговорът е - както и при хората и паралелите са неминуеми. И двата вида сребърна вода могат да се използват в борбата срещу болести и вредители по растенията (и хората) по следния начин:
Практически е установено, че добавяне на лъжичка сребърна вода във ваза с цветя , удължава живота на отрязания цвят. Тя не само унищожава патогените във водата, които причиняват разлагане, но и се абсорбира от растението на клетъчно ниво, като продължава да убива тези патогени и в самото цвете.
Поливането на растения (включително плодни дръвчета и зеленчуци) стимулира растежа и запазването на среда, свободна от болести и вредители. В този случай се добавят около 5 мл (т. е. една супена лъжица, но не метална - при работа със сребърни разтвори) на литър вода. Третираните по този начин растения и култури са запазени от бактерии, вируси, гъби и различни патогени. Кореновата система се заздравява, листата стават лъскави и здрави, в случая с културните растения - плодове и зеленчуци - те остават абсолютно безопасни за консумация, какъвто не е случая при третиране с пестициди и подобни химикали.
В борбата срещу вредители по листата и стъблата помага пръскането им с неразредена сребърна вода с концентрация 5 ррm или разредена до такава. Да се внимава това да не се извършва на пряка слънчева светлина. Добавянето на неразредена сребърна вода с по-висока концентрация, например към разтвора за варосване на фиданките и дръвчетата, ще ги предпази не само от гладни кози, но най-вече от насекомите, които след края на зимата плъзват и се заселват нагоре по дървото.
Дори при неспазване на дозите и начина на третиране със сребърна вода, неблагоприятни ефекти липсват.
25.03.2015 г. / Лиляна Пенева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021