01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  9507  |   0  
Защо кайсиите изсъхват внезапно?
Биоогичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големите водни басейни, тези райони се характеризират с по-мека зима и по-малко температурни колебания. Там зимата закъснява в сравнение с вътрешността на страната.
В нашата страна естественият дълбок покой на кайсията е сравнително кратък. Той приключва обикновено през януари. При затоплянията в края на зимата дърветата се пробуждат за растеж. Цветните пъпки набъбват и започва сокодвижението, което намалява студоустойчивостта им. Поради ранното започване на дейността на камбия се наблюдават измръзвания по отделни сектори на короната и младата дървесина. Мъртвата тъкан, получена при измръзването, и механични повреди създават условия за инфекция от гъбни болести. През вегетационния период пострадалите растения показват потиснат растеж и загиват отделни техни клони или цели дървета.
Едни от гъбите, заразяващи дърветата, са Leucostoma cincta и L. Persooni. Те са причинители на заболяването, наречено апоплексия. Мицелът на гъбите отделя токсини, които умъртвяват съседните тъкани, върху които след това се развива. Вследствие на действието на гъбите се образува смола, която задръства проводящите съдове и причинява бързо увяхване и изсъхване. Заболяването постепенно обхваща един или няколко клона, а понякога и цялото дърво. Увяхването и изсъхването настъпват внезапно. По кората на увяхващите клони и по ствола се наблюдават вдлъбнати удължени рани. Кората и дървесината под нея са потъмнели. Кората се бели и се чувства миризма на алкохол. От болестта изсъхват около 50% от дърветата предимно до 10-12-годишна възраст.

Борбата

Да се избягва засаждането в места с недостатъчен въздушен дренаж и резки температурни колебания през февруари и март. Напролет от набъбване на пъпките до разпукването им да се извършва пръскане с 1% бордолезов разтвор.
Да се извършва изрязване и изгаряне на заразените леторасти и клони, особено тези, които имат туморовидни раковидни повреди. Необходимо е редовно варосване стъблата на дърветата.
16.03.2014 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021