Сега е времето, в което антуриумът ви е покрива с цветове. Те са събрани в свещовидни съцветия, които са обгърнати от пищен прицветник, наричан “спата”. Тя най-често е обагрена в червено или розово, но има сортове с фантастични нюанси на антоцианово, зеленикаво, в кафяво или изпъстрени.
За да се развиват добре, антуриумите трябва да се засаждат в почвена смес, съставена от листовка, торф, разложен оборски тор и пясък, в съотношение 2:2:2:1. Оптималната температура за растенията през лятото е около 15-24°С, а през зимата 10-13°С. Изискванията на растенията към почвената влажност са високи. През зимата трябва да се поливат с вода със стайна температура. Излишната течност може да причини загниване на корените. За предпочитане е да оросявате по-често растенията, вместо да ги поливате. Високата влажност на въздуха активизира оформянето на цветове.
Освен топло, мястото на антуриума трябва да е светло, но да е защитено от пряко слънчево греене. Когато светлината е недостатъчна, дръжките на листата и съцветията се изтеглят много дълги. Ако държите цветето на тъмно и хладно място, листата му пожълтяват, а върховете им засъхват. При обратни обстоятелства - твърде сух въздух и прекалено слънчево огряване, листата започват да се увиват. Когато въздухът около растенията е сух, има опасност те да бъдат нападнати от черен акар или щитоносни въшки.
Малините също се нуждаят от защита от силните ветрове и студове. Въпреки това обаче много градинари не отделят нужното внимание на тази култура. В резултат на това пренебрегване филизите на малините ч...
Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....
Къпината е многогодишно растение, като многогодишни са само коренищата. Всяка година от тях се развиват издънки, като на втората година те плододават и изсъхват и се заместват с нови едногодишни. Ре...
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...