02.12.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2731  |   0  
Резитба в студа пази лозите от бактериален рак
Пораженията от тази болест са най-чувствителни при младите лози, но и на възрастните нананася сериозни повреди. Заболело от бактериален рак лозе има кратък живот.
Болеста се появява като подутини (тумори) по стъблото и пръчките. Причинява се от гъбичка (Agrobacterium tumefaciens), която живее в почвата. В лозите прониква през рани и се разнася със соковете. Пренася се и с режещите инструменти от болни на здрави лози. Образувалите се тумори възпрепятстват сокодвижението, умъртяват се тъкани, лозите отслабват, губят зимоустойчивостта си, загиват.
Борбата е трудна. Химическите средства, които се препоръчваха в миналото, като динозол и селинон, отдавна са забранени за употреба поради голямата им вредност. Важни са предпазните мерки, а най-важната сред тях е да се внимава да не се произвеждат и да не се засаждат заболели лозички. Препоръчва се по време на резитба инструментите да се дезинфекцират в разтвор от формалин или хинозол. Това малцина се захващат да правят, но всички биха могли да оставят болните лози последни за резитба. Много е важно резитбата да се извършва рано, докато лозите са в дълбок покой. Тогава до затопляне на времето раните засъхват и през тях не прониква опасната бактерия.
09.02.2013 г. / Стоян Цанев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020