Градина » Осигурете светлина на растенията

 Осигурете светлина на растенията

Светлината е особено важна за растежа и развитието на зеленчуковите растения. Някои от тях са силно светлолюбиви и не понасят засенчване. При по-слаба светлина силно светлолюбивите растения се изтеглят (изцуляват), остават по-нежни, податливи са на болести и по-малко плододават. Познавайки отношението на растенията към светлината, трябва да се съобразявате при избора на място за отглеждането им в градината.
Силно светлолюбиви са дините, пъпешите, тиквите, пиперът, доматите, грахът, фасулът, краставиците.
Средно светлолюбиви зеленчуци, които могат да понесат леко засенчване, са чесън, лук, салатно цвекло и главесто зеле, а слабо светлолюбиви са салата, спанак, ревен.
Светлинният режим на растенията е възможно да се подобри, като се сеят или засаждат на оптималните за развитието разстояния. Да не се допуска заплевеляване, тъй като плевелите, освен че отнемат хранителните вещества са, и развъдници на вредители, но понякога са и по-високи от отглежданата култура и рязко влошават светлинния режим. Доматите да се култу-чат навреме, така ще могат добре да се огряват плодовете. В парниците и стъклените оранжерии задължително и редовно да се почистват стъклата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подреждайте внимателно растенията в двора

Известно е, че растения, които растат редом едни до други, взаимно си влияят. Някои си помагат в битката срещу вредителите, но други съвсем не могат да се понасят. Картофите, засадени между ябълките...

Засадете оранжерийните домати

В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата н...

Подхранване на оранжерийните култури

Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва ...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Начало