Градина » Майски грижи за фасула

 Майски грижи за фасула

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. Ако никнат повече плевели или след дъжд почвата образува кора, те ще са повече. Окопава се плитко, защото и плитко са разположени корените на младите растения – колкото да се разрохка повърхностният почвен пласт и да се унищожат никнещите плевели.
При второто окопаване се проререждат и растенията в редовете или гнездата, ако са повече и растат нагъсто. На сортовете, които имат увивни стъбла (вейковите), се поставят и прътите (вейките), по които да се развият. Това трябва да стане преди стъблата да започнат да се разстилат по почвената повърхност. За по-голяма стабилност върховете на четири вейки се събират и свързват.
Възможна е появата на въшки и акари. За целта се използват някои от предлаганите в агропатеките инсектициди и акарициди. Употребата им трябва да се съобрази с беритбата и карантинния им срок.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Времето на гроздобера

Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...

Вече се стопля, разсадете марулята

Засетите семена на маруля в края на януари са вече готови за разсаждане, Растенията трябва да имат 4-6 добре оформени листа. Не оставяйте стръкчето да прерасте, защото трудно ще се вкорени. Почвата тр...

Лесен начин за размножаване на лимона

Читателят на Вестник за градината - Георги Бойчев споделя свой ефективен и лесен метод за размножаване на лимона. След като сте си избрали сорт плододаващ лимон, рано напролет, щом започне активн...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Начало