08.03.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1468  |   0  
Майски грижи за фасула
Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. Ако никнат повече плевели или след дъжд почвата образува кора, те ще са повече. Окопава се плитко, защото и плитко са разположени корените на младите растения – колкото да се разрохка повърхностният почвен пласт и да се унищожат никнещите плевели.
При второто окопаване се проререждат и растенията в редовете или гнездата, ако са повече и растат нагъсто. На сортовете, които имат увивни стъбла (вейковите), се поставят и прътите (вейките), по които да се развият. Това трябва да стане преди стъблата да започнат да се разстилат по почвената повърхност. За по-голяма стабилност върховете на четири вейки се събират и свързват.
Възможна е появата на въшки и акари. За целта се използват някои от предлаганите в агропатеките инсектициди и акарициди. Употребата им трябва да се съобрази с беритбата и карантинния им срок.
07.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021