Градина » Мястото за бостана се подготвя отрано

 Мястото за бостана се подготвя отрано

Това е особено важно за притежателите на вилни имоти, които нямат добри възможности за напояване, но не е без значение и за всички останали, решили да отгледат вкусни бостански плодове. За дините и пъпешите не бива да се заделя площ, на която са расли краставици, тикви, готварски тиквички и, разбира се, дини и пъпеши. Сега почвата трябва да се обработи колкото е възможно по-дълбоко – на 25-30 сантиметра, или на една права лопата. С тази обработка на 10 кв. метра се заравят по 200-300 г суперфосфат и по 100-200 г калиев сулфат. Много добре ще е да се прибавят и по 40-60 кг угнил или полуразложен оборски тор. Оборският тор може да бъде заменен с компост, получен от угниването на различни растителни остатъци. Не забравяйте, че дълбоката обработка на почвата, придружена от богато торене с органични торове е условието дините и пъпешите да се отгледат без напояване. А най-подходящият момент за свършването на тази работа е октомври.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Карфиолът може да нараства и след прибирането му

Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма...

Корнишоните отиват в лехата

Корнишоните ще станат хубави, само ако имате възможност да поливате. Ако в почвата има нематода, не бива да ги настанявате след ранни картофи и домати. Не ги слагайте и след пипер или патладжан, има о...

Подгответе се за пролетното присаждане

Пролетното присаждане е една от основните овощарски практики, чрез която много диворастящи растения могат да се превърнат в ценни овощни сортове. Кисeлиците се присаждат с ябълки, дивите круши – с кру...

От какво боледуват ябълките в мазето?

През зимните месеци на масата винаги ни се иска да има плодове, събрали слънчевата енергия от лятото. Ябълките са най-много търсени и използвани от всички. За да ги има, след беритба трябва да се съхр...

Начало