16.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4707  |   0  
Градинската лобода се сее сега
Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви убеди, че лободата може да се засява в късна есен, а в ползата от такава сеитба несъмнено сте убедени. Много баби от такива самосевки берат и продават по пазарите. Вие, ако искате да берете хубави листа от градинска лобода, не постъпвайте така.
Изберете добро място в двора - южно, с дълбока и отцедлива почва. Прекопайте я и с тази обработка заровете по 2-3 кг на квадратен метър прегорял оборски тор или компост. Семената засейте в браздички на 30-35 см една от друга и дълбоки 3-5 см. За 10 кв. метра ще са ви необходими около 15 г семена. Заровете ги в браздичките, като заравяйте повърхността. Това можете да направите във всеки декемврийски ден, но по-добре е още в началото, защото времето все по-лошо ще става, а по-добро едва ли.
Когато напролет растенията развият 3-4 листенца, проредете ги в реда така, че между тях да има разстояние 10-12 см. Оттук нататък грижа ще ви е да прекопаете някой и друг път, за да унищожите плевелите и да поливате, ако не вали. При засушаване бързо се развиват цветоносни стъбла.
12.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022