21.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  7484  |   0  
Фитохормони удвояват реколтата
Всички знаят за съществуването на регулатори на растежа и развитието - хормони - при животните и хората. Но не на всички е известно, че сходни регулатори - фитохормони - имат и растенията. Те се изработват от клетките в нищожни количества, разнасят се по проводящата система и не само влияят върху растежа, цъфтежа и узряването на плодовете, но могат да въздействат и на съседните растения.

Разсадите са по-здрави с помощта на ауксин

Първият открит от учените фитохормон е ауксинът, той се образуват главно по върховете на стъблата, младите листа, пъпките, а влияе главно на корените. Ето защо се използват за ускоряване вкореняването на разсадите - те се пускат в разтвор на ауксини. Спускайки се от върховете на растенията надолу, този хормон потиска развитието на страничните пъпки, а това спира разклоняването на филизите. Ако се отскубне връхчето на стъблото, хормони престават да се отделят и страничните пъпки започват да растат. Получава се пухкаво храстче. На градинарите е добре известно, че ако не е имало опрашване, то плодове няма да вържат. Но ако се обработят с ауксин цветчетата на доматите, краставиците или патладжаните, то без оплождане се образуват безсеменни плодове.

Хиберелин маха семките

А какво ще кажете за домат с височина няколко метра, чиято реколта трябва да се събира със стълба? Това е напълно възможно благодарение на действието на фитохормона хиберелин, с който се обработва връхчето на разсада. Този хормон е открит в Япония. В много стопанства с хиберелин се пръскат цветовете на гроздето и по този начин се получават безсеменни плодове.

Един банан прави щайга зелени домати зрели

Но като че ли най-забележителният фитохормон е етиленът. Забелязвали ли сте, че в кухнята с газов котлон стайните растения се чувстват по-зле, а цветята във вазите увяхват по-бързо? Това е от действието на етилена, който се отделя при горенето в малки количества. Той предизвиква опадане на листата, повяхване на цветчетата, узряване на плодовете.
Етилен се отделя обилно от стареещите части на растенията. Ето защо, ако вие искате да съхраните по-дълго букета, от него трябва да се отстраняват увехналите цветя. А ако сте събрали зелени домати и искате те по-бързо да узреят, трябва да сложите между тях зрял домат, а може и банан, и да ги покриете. Като се използват препарати, отделящи етилен, може да се превозват на големи разстояния незрели плодове и в края на пътя да се предизвика тяхното бързо доузряване.

От здрав корен се получават повече женски цветове

На всеки градинар му се иска в неговата градина краставиците да дават по-малко безплодни цветове и повече плодове. Това може да се постигне, като се използва етилен, а така сьщо като се изменя съотношението между количеството на цитокинина и ауксина. Ако подземната коренова част на растенията е развита добре, то цитокинини се отделят повече, отколкото ауксини, и се образуват много женски цветчета, а значи и краставички.
12.08.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020