28.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3118  |   0  
Корените на пипера са слаби и се нуждаят от подхранване
Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е изключително важно, за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази зеленчукова култура е взискателна към температурата на почвата и въздуха. Растежът и развитието са най-силни при 18-30 градуса. При температура под 13 градуса растежът спира. Когато стане по-хладно от 15 градуса в почвата, нарушава се фосфорното хранене. Това води до силни смущения, окапват цветовете и зав-ръзите. Освен това температурни колебания, каквито тази година се наблюдаваха през май и началото на юни (сутрин 5-8 градуса, след обяд - 20-25 градуса) също смущават растежа и развитието на растенията. Това налага да се направи своевременно подхранване на посева.
През вегетацията предимно се внася азотен тор. С фосфорен и калиев трябва да е торено през есента или в ранна пролет.
Ако няма анализ на площта, използват се примерни норми (най-често прилагани в практиката). За да се получи висок и качествен добив, най-често се подхранва с 60-72 кг амониева селитра на декар. Не е подходящо да се използва карбамид. Ако заораването в почвата не е добро и са високи дневните температури, може да се отдели амоняк от този тор и това силно ще повреди листната маса и завръзите.
Подхранва се два пъти. Сортовете капии за червени плодове се торят три пъти. При равни дози (от около 80 % от определената торова норма) се извършва първото и второ подхранване. Първото подхранване е заедно с първото окопаване, а второто
- след около 20 до 25 дни. Последният, трети път се внася останалото количество азотен тор (т.е. около 20 % от нормата). Това се прави около 5-10 август, за да се изхранят образуваните завръзи по върха на стъблото.

Шербетът е много подходящ

Подходящо е да се направи и известното в практиката шербетуване, т.е. чрез поливната вода да се внесе един или два пъти по 1 -1,5 т/дка оборски тор. С това се допълва минералното хранене на растенията с различни макро- и микроелементи, биологичноактивни вещества, намиращи се в оборския тор. Ефектът от шербетирането е по-голям, ако през есента или ранна пролет не е внасян оборски тор.

Може и чрез листата

Пиперът силно реагира на листното подхранване, при което се допълва минералното хранене с голям брой макро- и микроелементи, а в някои случаи и с биологичноактивни вещества. Правят се най-често три листни подхранвания, като се редуват с почвеното азотно торене през 7-8 дни. Могат да се смесват и заедно да се използват с всички пестициди.
24.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020