26.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2276  |   0  
Прибирайте редовно зарзавата от градината
Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите, хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране, трябва да се знае кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци.

Доматите раждат два-три месеца

Върху едно растение има цветове и плодове в различна зрелост. Ако листната маса е добре запазена, може да се удължи периодът на плододаване. Началото на беритбата зависи от това, кога са засети. Ранните домати, които се отглеждат в най-южните райони на открито, обикновено започват да червенеят през първата половина на юни, в останалите райони на страната - след десетина дни. Разбира се, зависи и от годината, тази позакъсня.
За собствена консумация доматите се берат в т. нар. консумативна зрялост. Те са добили типичните за сорта големина и окраска, преди да са започнали да омекват. По-късните домати започват да зреят от края на юни. Късните от гъст, непикиран разсад, в зависимост от климатичните условия се берат от края на юли - началото на август. Много късните ще са на полето до сланите.
Доматите, които ще се преработват, се прибират в ботаническа зрялост, преди да омекнат. А за износ - когато са напълно оформени, окраската им е избистрено светло-зелена и откъм върха се забелязва малко розово звездовидно петно. Това е т. нар. експортна зрялост.
Задължително се късат и всички деформирани, болни, наранени, смачкани плодове.

Ранните пипери са готови още през юни

Пиперът се бере в техническа и ботаническа зрялост. В техническа зрялост чушките са напълно оформени и са с характерните за сорта големина, окраска, гланц и твърдост.
В тази зрялост се прибират ранните пипери, а в ботаническа - капиите, ратундите, пиперите за млене.
Ранните стават за ядене още през юни, останалите - през юли. И с брането на пипера не бива да се закъснява. Така ще се образуват нови разклонения, листа и цветове, ще е по-добър и повече добивът. Често от небрежност се отчесват цели клонки. За целия вегетационен период може да се направят 10-12 беритби, за червен пипер - 2-3. И тук се отстраняват болните и деформирани плодове.

Краставиците се късат сутрин

Ранните краставици са готови към средата на юни. Средно ранните започват да се берат в
началото на юли, а късните - през август. Плодовете се късат, докато са още млади, крехки и имат характерния за сорта зелен цвят, а семената са дребни, нежни и воднисти.
В началото се бере през ден-два, но при масовото плододаване - всеки ден. Работи се сутрин, след като се вдигне росата. Откъсват се не само годните плодове, но и всички прерасли и деформирани, за да се развива нормално растението и да не се смущава растежът на младите завръзи.
21.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020