28.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4120  |   0  
Грахът се бере преди да е узрял
Семената обаче трябва да са изпълнили чушката
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни.
Така че грах започва да се бере от юни в зависимост от сорта.
Беритбата се извършва в техническа зрелост, когато семената са изпълнили чушката и още не са се втвърдили. Това състояние преминава много бързо, често пъти за няколко дни, особено при сухо и горещо време. Узряването на зърната зависи от бързото намаляване на захарите и разтворените азотни съединения и с увеличаването на нишестето и неразтворените азотни съединения.
Обикновено се правят 3-4 беритби през всеки 2-3 дни. При сортове, чиито чушки зреят едновременно, грахът може да се прибере наведнъж. Растенията се изскубват или окосяват и чушките се обират. От 100 кв. м се получават 80-120 кг зелени бобове. Бере се своевременно, когато бобовете са добре оформени, но зърната не са втвърдени. Трябва да се знае, че техническата зрелост на зърната трае 2-3 дни при ранните и средноранните сортове и 3-5 дни при късните.
Грахът запазва в голяма степен хранителните си качества при консервиране. Количеството на витамин В2 остава същото при замразяване, до 97% от витамин В, се запазва, губи се само 30% от витамин С.
След като го оберете, трябва да го оставите на хладно, при не повече от 2 градуса температура и при висока въздушна влажност - около 90%.
Грахът, който ще слагате в консерви, не бива да е престоял повече от 24 часа. Първо зърната се бланшират 2-3 минути в подсолена кипяща вода. После грахът се охлажда с вода и се пълнят бурканите. Залива се с горещ солен разтвор, който се прави, като на всеки литър вода се поставят 20 г сол. Ако зърната са по-дребни, се стерилизира 70 минути, а едрите - 90 минути.
18.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020