28.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2089  |   0  
Дойде време за фъстъците
Фъстъците произхождат от Южна Америка и като тропическа култура са разпространени главно в страните с тропичен и субтропичен климат. България обаче се явява северната граница на възможното им отглеждане, предимно в по-топлите райони на страната и се явява основен производител на фъстъци в Европа.

Нуждаят се от пряко слънце

За отглеждането им е необходимо осигуряването на подходяща температура 5 месеца, от май до октомври. Семената никнат при 15С. Под тази температура растежът и развитието се забавят, а плодообразуването спира. Резките температурни колебания през денонощието също са нежелателни. Растенията се нуждаят и от пряка слънчева светлина. Особено чувствителни са на засенчване след като поникнат, през фазите на масов цъфтеж и плодообразуването. Лишените от слънце не дават плодове. Водата за тях е жизнено необходима и за да ги отглеждате трябва да им осигурите поливане. И към почвата изискванията им са големи. Виреят добре на леки, рохкави, богати на хранителни вещества почви. Най-подходящи са наносните и песъчливите черноземи. Развиват се добре на обработена, обилно наторена с органични и минерални вещества, рохкава и чиста от плевели почва. Торенето с органични торове да е направено на предшестващата култура, не е желателно прякото внасяне. Фъстъците реагират най-добре на фосфорно и калиево торене. Азотните торове се дават като подхранване.

Влага при завръзването

Фъстъците се сеят в края на април и началото на май в Южна България, но в Петричко – малко по-рано. В Северна България от началото до 15 май трябва да засеете, за да може да завърши вегетацията, докато времето е топло. Сее се редово – 70-80 см в предварително набраздено място по посока – север – юг. В дъното на браздата се пускат единично семената на 10-15 см едно от друго. Може да се използват и предварително накиснати плодове на 20 см. Зариват се с рохкава пръст. Посевната норма на 100 кв.м е 600-800 г семена, а за плодовете – 1-1,200 кг.
През вегетацията почвата се поддържа рохкава и чиста от плевели. Около 30-40 дни след като поникнат растенията започват да цъфтят. След оплождането на цвета, в основата на завръза се оформя образувание като дръжка, което се насочва към земята. То нараства и като стигне почвата се забива в нея до 10 см дълбочина. През това време растенията се нуждаят от влажна и рохкава почва. За да е нормално плодообразуването, е необходиимо и загърляне. Фъстъците се изваждат, когато семената са узрели поне 75-80 %. Това е времето към края на септември.
28.04.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020