Фъстъците произхождат от Южна Америка и като тропическа култура са разпространени главно в страните с тропичен и субтропичен климат. България обаче се явява северната граница на възможното им отглеждане, предимно в по-топлите райони на страната и се явява основен производител на фъстъци в Европа.
Нуждаят се от пряко слънце
За отглеждането им е необходимо осигуряването на подходяща температура 5 месеца, от май до октомври. Семената никнат при 15С. Под тази температура растежът и развитието се забавят, а плодообразуването спира. Резките температурни колебания през денонощието също са нежелателни. Растенията се нуждаят и от пряка слънчева светлина. Особено чувствителни са на засенчване след като поникнат, през фазите на масов цъфтеж и плодообразуването. Лишените от слънце не дават плодове. Водата за тях е жизнено необходима и за да ги отглеждате трябва да им осигурите поливане. И към почвата изискванията им са големи. Виреят добре на леки, рохкави, богати на хранителни вещества почви. Най-подходящи са наносните и песъчливите черноземи. Развиват се добре на обработена, обилно наторена с органични и минерални вещества, рохкава и чиста от плевели почва. Торенето с органични торове да е направено на предшестващата култура, не е желателно прякото внасяне. Фъстъците реагират най-добре на фосфорно и калиево торене. Азотните торове се дават като подхранване.
Влага при завръзването
Фъстъците се сеят в края на април и началото на май в Южна България, но в Петричко – малко по-рано. В Северна България от началото до 15 май трябва да засеете, за да може да завърши вегетацията, докато времето е топло. Сее се редово – 70-80 см в предварително набраздено място по посока – север – юг. В дъното на браздата се пускат единично семената на 10-15 см едно от друго. Може да се използват и предварително накиснати плодове на 20 см. Зариват се с рохкава пръст. Посевната норма на 100 кв.м е 600-800 г семена, а за плодовете – 1-1,200 кг.
През вегетацията почвата се поддържа рохкава и чиста от плевели. Около 30-40 дни след като поникнат растенията започват да цъфтят. След оплождането на цвета, в основата на завръза се оформя образувание като дръжка, което се насочва към земята. То нараства и като стигне почвата се забива в нея до 10 см дълбочина. През това време растенията се нуждаят от влажна и рохкава почва. За да е нормално плодообразуването, е необходиимо и загърляне. Фъстъците се изваждат, когато семената са узрели поне 75-80 %. Това е времето към края на септември.
Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...
Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как уни...
Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...
Тревният чим има редица предимства, които го правят толкова атрактивен и предпочитан при избора на метод за затревяване и създаване на тревен килим. Тези предимства са: • незабавен резултат в изключ...