Градина » Вече се стопля, разсадете марулята

 Вече се стопля, разсадете марулята

Засетите семена на маруля в края на януари са вече готови за разсаждане, Растенията трябва да имат 4-6 добре оформени листа. Не оставяйте стръкчето да прерасте, защото трудно ще се вкорени. Почвата трябва да е дълбока, добре обработена, влагоемна, гли-несто-пясъчлива и богата на хранителни вещества. При по-лека и лесно затопляща се почва марулята се засажда в фитария. При по-тежка се оформят кавали. Растенията се засаждат от двете страни на кавала на разстояние 30 см и между растенията 25 см на дълбочината, на която са били отгледани в парника или саксийката. Със садило се прави дупка, поставя се коренчето в нея и леко се притиска. Веднага след това се полива с канче вода, която се излива в дупката, оставена от садилото. Не трябва да се преовлажнява. Марулята е чувствителна и при повече влага гният долните листа и заболява лесно от мана.Дълбокото засаждане и зариване на вегетационния връх затруднява растежа й.
След като растенията се вкоренят, трябва да се подхранят с 10-15 г / кв. м амониева селитра. Леко се разрохква около всяко растение и тези от тях, които са притиснати с почва, се освобождават. Окопава се веднъж или два пъти.

Автор: Стоянка Ангелова

Представяме Ви:

Пазете виното от кафяво пресичане

Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...

Използвайте бял синап вместо тор

Органичните торове правят почвата по-богата - това го знаят всички градинари. Но малцина от тях използват за подобрител в своя участък растения, макар че вече има доста информация за качествата на рас...

Цикада може да разболее лозата

Какво е това заболяване, което се появява всяка година по едно и също време - края на юни – началото на юли по отделни лози. Листото от краищата става червено, после цялото почервенява и окапва. Грозд...

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Начало