27.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  10265  |   0  
Доматите се пикират, когато кръстосат
Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта преди пикирането почвата в сандъчетата се навлажнява добре. Сутринта няколко растения наведнъж внимателно се подкопават с дъсчица, без да се нарани кореновата система. За пикиране се подбират здрави, добре развити и еднородни по размери растения. По-слабите се оставят за накрая. Растенията се пикират в пластмасови саксийки или кофички за кисело мляко (по едно в саксийка), напълнени с обеззаразена смеска. Температурата на почвата трябва да е над 15°С. При по-студено кореновата система не функционира. Почвата трябва да е навлажнена до състояние, позволяващо да се правят (с дървено шило или пръст) незасипващи се дупчици с дълбочина 5-6 см, в тях се поставят растенията, без да се подвива коренчето. Пикира се на дълбочина 0,5-0,6 см от котиледонните листа, почвата около стъблото и коренчето се уплътнява и леко се полива.
Саксийките се нареждат на разстояние 4-5 см една от друга върху полиетиленови платна, поставени върху лехи с подравнена почва. Един-два дни след това в слънчево време се засенчват, за да се ускори вкореняването. След пикиране температурата не трябва да надвишава 20°С в слънчеви дни, 17-18°С -в облачни дни и 15-16°С - през нощта. Докато се образуват 4-5 листа, се поддържа с 2-3°С по-ниска температура. Разсадът се полива умерено в слънчеви дни, сутрин. Прекомерната влага в почвата и въздуха води до излишен вегетативен растеж на растенията, получава се изнежен, крехък разсад. Прекомерното засушаване впоследствие се отразява неблагоприятно на продуктивността на растенията.
След всяка поливка, при леко просъхване, почвата около растенията се разрохква. Една седмица преди засаждането поливането рязко се намалява. Заедно с понижените температури това помага да се закали разсадът. Ако растенията изостават, подхранва се с амониева селитра (10-15 г на 10 л вода). Листата не трябва да се мокрят. Профилактично срещу гъбни болести разсадът се пръска два-три пъти с фунгициди и при прерастване с 1% бордолезов разтвор.
Когато разсадът се отглежда в саксийки, кореновата система се развива добре и не се поврежда при засаждането. При пикиране в лехи част от кореновата система при засаждане се разкъсва. В този случай разсадът ще преболедува - лошо се прихваща, изостава развитието му.

Една педя разсад е готов за засаждане

Готовият нормален разсад за засаждане е с височина 25-30 см, дебелина на стъблото - 0,8-1,0 см, със 7-8 листа и зачатъци на бутони на първо съцветие. Засаждането на растения с цъфнало първо съцветие е нежелателно поради голямата вероятност от изресяване (окапване) на цветовете по време на вкореняването им,
07.02.2015 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023