28.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2421  |   0  
Пуснете слънцето при гроздето
През август гроздето започва да узрява – някои сортове по-рано, други по-късно. Началото се забелязва по това, че зърната на червените сортове започват да се прошарват, а на белите да омекват. Това е моментът, в който може да допринесе с още нещо за натрупването на повече захари. Начинът е много прост и се нарича прореждане на листата. Състои се в откъсването на някои листа, които засенчват гроздовете. В промишленото производство трудно се прилага, защото изисква много работна ръка, но за дворната асма е съвсем по силите на семейството.
Без колебание и капка съжаление може да откъснете всички листа, които се намират под гроздовете. Те са стари, неактивни и не допринасят за изхранването на зърната. Нещо повече, може да са повредени от болести и премахването им е само от полза. По-горе разположените само се прореждат така, че гроздовете да се огряват от слънцето. Не бива и да се излагат изведнъж на прякото действие на слънчевите лъчи, ако са били силно засенчени, за да не се получат пригори. Затова тази работа трябва да се върши надвечер или в късния следобед. От такива съображения много добре ще постъпите, ако извършите прореждането на два-три пъти в течение на няколко дни – ще постигнете желаната постепенност.
Прореждането, освен че допринася за натрупването на повече захари, ароматни и багрилни вещества, допринася за по-доброто проветряване. Това пък е условие да не загнива гроздето.
06.08.2012 г. / Стоян Цанев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020