21.01.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  758  |   0  
Защитете дафината от студовете
Дафината или лавровото дърво ( Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено, като листата му живеят почти три години. Расте като изправен храст, но може да се превърне и в средно голямо дърво. Издържа на засушаване, но расте много по-добре при условията на умерено овлажняване на почвата. Най-добре се развива на карбонатни, леки, чакълести, но богати почви. Едни от най-благоприятните райони за отглеждане на дафиново дърво са източната и югоизточната част на Бургаска област и Петричко - Санданският район.
Дафината формира плодни пъпки в началото на юли, но цъфти през април – май на следващата година, а плодовете узряват през октомври - началото на ноември. Макар и топлолюбиво дафиновото растение издържа без повреди застудяване до минус 12 -13 градуса.

Зазимяване

За да се избегнат всякакви рискове от измръзване, особено в по-млада а възраст, трябва да се осигури известна зимна защита, като дафиновите растения се загърлят с почва, дървени стърготини, талаш или сухи листа, а отгоре всичко, включително и самото растение се покрива с полиетиленово платно. Защитните материали трябва да се предпазват от намокряне и заледяване.
В Санданско–Петричкия и Ивайловградския район и на юг от Созопол може да се мине с лека защита и дори и без нея.
21.10.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021