Градина » Дайте азот на малините

 Дайте азот на малините

Малиновите растения всяка година изразходват големи количества вещества, за да изхранят плодовете, стъблата заместници и кореновите издънки. Поради тези причини почвата се изтощава. А малината не е в състояние да използва хранителните вещества от по-долните пластове, особено ако е отглеждана 10-15 години на едно и също място. След основното торене при засаждане е необходимо да се тори с оборски тор в доза 2-3 кг на кв.м. През есента оборски тор се разхвърля между редовете на младите насаждения. При старите торът се разпръсква върху цялата площ, тъй като корените са проникнали навсякъде в междуредията.
Сега след цъфтежа на растенията трябва да внесете по 10-15 г на кв. м амониева селитра. Това се прави непосредствено след дъжд или поливка. При влажна почва минералният тор веднага се разтваря и става достъпен за растенията.
Трудно е да се даде определена рецепта за торене, защото то зависи от възрастта на храстите, запасеността на почвата с хранителни вещества, количеството и изразходването на внесените торове. Затова ви съветваме да следете растежа и развитието на малините и според това да определяте количеството на необходимите торове. При всички случаи е ясно, че от „гладно" място няма да може да напълните кошницата с този вкусен ароматен плод.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Българската виагра

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Как ще берете три пъти повече малини!

На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...

Ревенът издържа на студ, расте и между дървета

Многогодишното тревисто растение е с мощна коренова система и едри листа с дълги, месести дръжки. За храна се използват дръжките, които съдържат до 30 мг% витамин С, доста захари, ябълчена, оксалова и...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Начало