31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3784  |   0  
Размножаване чрез вертикални отводи
Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталния ще ви трябва повече място. При хоризонталния се избират един или два летораста и се полагат срещуположно в една линия, за да има междуредие. При вертикалния леторастите остават изпра-
вени и пускат корени благодарение на това, че се покриват в основата им с почва. Затова този начин наричат още размножаване чрез загърляне. Ето как се постъпва.
Избраният за размножаване храст се изрязва на височина 3-5 см от почвената повърхност. Това трябва да стане преди соковете да са започнали да се придвижват от корените към пъпките, за да не отидат на вятъра много от резервните хранителни вещества, които са били складирани в кореновата система. Може и да не изрязвате храста напълно, а да оставите известен брой клони. Целта е от спящите пъпки на ниско изрязаните клони да израснат силни леторасти. Щом те достигнат около 15 см височина, се загърлят с рохка влажна почва. С нарастването се загърлят още 2-3 пъти до около 25 см от основата им. Ако е нужно, част от леторастите се премахват, за да може останалите силно да се развият. При загърлянето се насипва почва и в средата на храста, така че леторас-тите да се отклоняват встрани. Изправените се вкореняват по-слабо от наклонените.
Наесен разровете купчинката. В основата си леторастите ще са пуснали корени. Изрязвате ги в основата им и ги засаждате, където желаете да ви растат.
14.02.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023