05.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  6719  |   0  
Отгледайте лимон от семка
При отглеждане на лимони от семена те започват да плододават на 12-15 година, портокалите – на 5-7. Ако вземете резник от плододаващо растение, то то ще цъфне на 2-3 година.
Отглеждането на растение от семена обаче си има своите плюсове – растението още от младо ще бъде приспособено към условията на дома ви и ще расте дори и при недостатъчно светлина, без да има нужда от опръскване и често подхранване.
Засяват се свежи семена, които току-що са извадени от плодовете. Ако ги оставите да засъхнат, то те ще загубят кълняемостта си. Засаждат се на дълбочина до 1 см в хранителна почва, смесена с пясък. Поливайте умерено, без да оставяте почвата да засъхне. Растенията ще се появят след няколко седмици.
От едно семенце могат да се появят до 4 растения, защото цитрусовите имат по няколко зародиша в семе. След като се появи 3-4-ти същински лист, трябва да разделите и пресадите растенията.
Най-добрият срок за засяване на цитрусовите е края на зимата-началото на лятото.

Важните условия

Голямо значение има ярката светлина. Опити показват, че при осветление по 12 часа на денонощие през цялата година по-бързо се появяват плодове – 3-5 години след посева.
Подхранването и балансираното хранене ускоряват растежа на растението. Особено ако то получава в достатъчно количество фосфорно-калиеви торове, които стимулират плодообразуването.
Ако клонките растат много бързо и силно, то можете да ги поставите в хоризонтално положение с помощта на опора. Растежът на връха на клонката ще се забави и ще започнат да се развиват странични клонки с плодни пъпки.

Резитбата започва от млада възраст

Прореждайте короната на старите и застарели растения. Така ще се подобни осветеността на всяка клонка и фотосинтезата ще е по-интензивна. Но не трябва и да прекалявате с ножицата. По-разумно е да премахвате излишните клонки още в първите стадии на развитието им и да не позволявате растението да губи сили за растежа им.
Растението започва да се формира, когато достигне 15 см височина. Появят ли се цветни пъпки, ще имате цъфтеж няколко седмици, след което започва узряването на плодовете. За изхранването наедин плод са нужни 20 листа. Ако завързите са повече от листата, които да ги изхранят, премахнете излишните.
13.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022