09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3957  |   0  
Как ще берете три пъти повече малини!
На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта!
В храстите на малината има фиданки само от две възрасти: от текущата година и миналогодишни. Разделете насажденията на две части, отстоящи една от друга на минимум два метра. Върху едната част ще отглеждате само плодоносещи фиданки, а издънките пресадете в другия участък. Засажда се на гнезда или в редове. Вторият случай е за предпочитане, тъй като растенията се развиват в по-добри условия. Но и при двата начина броят на растенията на линеен метър не бива да превишава десет.
Връзването на плодоносещите растения има изключително значение. Освен с двустранно завързване, филизите може да се укрепят и с трета опъната тел, разположена по-високо. Това се прави, ако в реда на един метър са оставени не десет, а 12-13 фиданки. Пъпките на излишните на всеки метър две-три издънки в долната част на растенията се отстраняват. По този начин се.предотвратява сгъстяването на долната част на редовете и се усилва разклоняването в горната част на фиданките. Нека не ви тревожи това, че върховете на растенията ще увиснат над телта до 30-40 см. Това е необходимо, тъй като в почвата на плодоносещите редове не бива да проникват слънчеви лъчи. Сянката е важна и като средство за потискане развитието на бурените. За да не се допуска растеж на плевели, трябва 2-3 пъти в сезон между фиданките почвата да се прекопава, но не по-дълбоко от 3 см.
След узряването на плодовете плодоносещите фиданки завършват своя жизнен цикъл и изсъхват. Изрежете ги. В свободната от растения, добре осветена плантация почвените вещества се насочват към заместващите филизи. А те, отгледани в другата част на малиновите насаждения, вече са пълни с жизнени сили и готови да дадат реколта през следващата година.

Резултатът е впечатляващ

Освободени от активните млади конкуренти, плодоносещите фиданки се превръщат в дълги растения с едри плодове. Долните пъпки, обикновено затъмнени и непродуктивни, тук образуват плодни клончета, дълги почти метър с голямо количество малини. В средната и горната част на фиданката от пъпките се появяват по няколко плодоносещи клончета, т. е. пробуждат се всички обикновено "спящи" клончета. Този способ за отглеждане на малини гарантира реколта, почти три пъти по-висока от обикновено.
05.10.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022