09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4750  |   0  
Подновете ягодите със собствен разсад
Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат.
Ягодата е растение, което не бива да се отглежда на едно и също място повече от три години, а най-добър е добивът през втората. Така че няма да сгрешите, ако всяка година създавате нова ягодова леха, а направилата две години премахвате.
Разбира се, най-добре е да използвате здрав разсад от проверени източници, но когато нямате възможност, може сами да си го произведете. Ягодата извива пълзящи стъбла, заричани в практиката ластуни. По тях се формират пъпки, които нагоре образуват растежен връх и листа, а надолу коренчета. Това са т. нар. розетки. Необходимо е просто да вземете такива розетки от млади и здрави растения още през първата година на отглеждането им и от тях да си приготвите разсад. За целта може да използвате равна леха. Мястото предварително поливате и обработвате до градинско състояние на почвата. Добре е да сложите по 2 - 5 кг на квадратен метър прегорял оборски тор и при нужда да добавите малко минерални.
Най-добре е да използвате розетки с 1 - 2 оформени листа и зачатъци на коренчета, но може и по-напреднали в развитието си. В лехата ги засадете на редове, разстоянието между тях да е 20 - 30 см, а между растенията в реда - около 10 сантиметра. Може и квадратно -15 на 15 см. И тъй като това става в горещите летни дни, трябва да засенчите лехата за около две седмици с клонки или друг подходящ материал, разположен на носеща конструкция.
После често поливайте, разрохквайте почвата, премахвайте плевелите и израстващите ластуни. До есента ще се развият мощни растения с добра коренова система, годни за засаждане.
Разбира се, не правете опит за търговия с такъв посадъчен материал. Това е работа на специализирани фирми. Но при всички случаи от засадената с такъв разсад нова леха ще берете повече и по-едри ягоди, отколкото от старата. А на нейното място ще станат хубави зеленчуци.

Не са безразлични към предщественика

Хубаво е да настаните новите ягоди там, където преди това сте оглеждали бобови култури - фасул, грах, фий, бакла. Или на мястото на тревно-фуражните люцерна, детелина. Не са добри предшественици овощните видове» доматите, патладжанът, картофите, защото имат общи болесати по кореновата систама с ягодите.

Подходящите сортове

Ако имате възможност, добре е да засаждате по три-четири основни сорта ягоди, едни да са ранни, други средно късни или късни. Обикновено един-два сорта ще са основни, другите - по-малко застъпени. Мнозина питат кои са най-подходящи. Това е въпрос на вкус. Но при всички случаи предпочитайте устойчивите на студ, засушаване и горещини. Не е маловажно и по-малко да боледуват от брашнеста мана, сиво гниене, болести по корените. Така ще пръскате по-рядко и ще имате екологично чисти плодове.
17.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022