09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4070  |   0  
Обърнете внимание на дворната асма
Не е достатъчно само чрез редовно пръскане да я опазите от маната или от другите болести. Някои манипулации през юли допринасят много за удоволствието от набраните гроздове на десертните сортове.
Ако при зимната резитба сте натоварили асмата с повече плод, сега след прецъфтяването и оформянето на гроздчетата се налагат някои корекции. Премахнете недоразвити завръзите на слабите леторасти още в началото на развитието им. Може без страх да се лишите и от добре развиващите се, преценявате ли че са много. Така останалите ще са по-едри. Със същата цел си заслужава да проредите и зърната. Изрежете с остра ножичка, но с тъпи връхчета, неоплодените, дребните и деформираните зърна. Не се страхувайте да изрежете и някои от по-добрите – важно е гроздът да бъде по-рехав. Запазените зърна ще станат по-едри.
При асмите гроздовете провисват надолу и остават засенчени от буйно растящите леторасти с едри листа. Неогрявани от слънцето,те не натрупват толкова захари, колкото биха могли. Освен това влагата по тях се запазва по-дълго време, което пък води до опасно развитие на гъбните болести по лозата. Затова си заслужава да отделите малко време за съкращаване на колтуците около гроздове, като оставите по тях само няколко листа. Някои може и напълно да премахнете, ако са причина за силно сгъстяване. Важно е да осигурите достъпа на слънчевите лъчи до гроздовете. В това отношение много помага и прореждането на листата. Най-подходящият момент за такава корекция, като премахване на част от листата, е когато зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите да омекват. Към края на юли най-ранните десертни сортове започват да зреят.
06.07.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022