Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлина, вода и хранителни вещества, има и вът решни фактори, които влияят върху растежа. При орязване на леторастите или пензиране в рас тенията настъпва преразпределение на пластичните вещества, стимулаторите на растежа и др. В резултат на това настъпва силен растеж не само в растящите но и в спящите пъпки. Чрез пензирането (отчупването на растящите пъпки) се постига по-силно разклоняване и красиво оформяне на цветната корона. Пензирането обаче се прилага само при някои цветни видове. Най-често и по-точно то се прави както при едроцветните хризантеми, така и при дребноцветните на всеки 10 - 15 см. При астрите пензирането се изразява в прищипване на върха. В резултат на това се развиват нискостоящите пазвени пъпки и астрата добива туфест вид, но всеки цвят е с удължена дръжка.
Невенът също може да се пензира, получават се по-едри цветове. С успех се прилага пензирането при обикновеното и каскадното мушкато. Всички вариетети петунии също понасят пензиране.
Цъфтящите растения се колтучат
Колтучене се прави предимно при цъфтящите растения. То се състои в премахването на страничните разклонения, за да се получат по-качествени централни цветове. Най-много колтученето се прилага при карамфила Шабо, който се отглежда за рязан цвят, при оранжерийния карамфил Сим и др. Разклоненията и пъпките се отстраняват в началото, когато са крехки и се отчупват лесно.
Всеки стопанин е наясно, че пролетният ден година храни, или колкото по-рано засадиш – толкова по-рано ще береш. Какво може да се направи, за да „дойде” пролетта по-рано. Всички знаят, че черните те...
Стара градинарска практика е създаването на кулисни посеви в градините. Това са ивици от високо растящи видове, които правят завет на зеленчуците и ги предпазват от по-силни пориви на вятъра. Напослед...
За да може цъфтежът им да е обилен и непрекъснат в продължение на няколко месеца, не забравяйте навреме да отделяте увехналите цветове. Тогава растението няма да изразходва напразно сили за образуване...
Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...