27.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  6173  |   0  
Как да си отгледаме цветна топка
Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлина, вода и хранителни вещества, има и вът решни фактори, които влияят върху растежа. При орязване на леторастите или пензиране в рас тенията настъпва преразпределение на пластичните вещества, стимулаторите на растежа и др. В резултат на това настъпва силен растеж не само в растящите но и в спящите пъпки. Чрез пензирането (отчупването на растящите пъпки) се постига по-силно разклоняване и красиво оформяне на цветната корона. Пензирането обаче се прилага само при някои цветни видове. Най-често и по-точно то се прави както при едроцветните хризантеми, така и при дребноцветните на всеки 10 - 15 см. При астрите пензирането се изразява в прищипване на върха. В резултат на това се развиват нискостоящите пазвени пъпки и астрата добива туфест вид, но всеки цвят е с удължена дръжка.
Невенът също може да се пензира, получават се по-едри цветове. С успех се прилага пензирането при обикновеното и каскадното мушкато. Всички вариетети петунии също понасят пензиране.

Цъфтящите растения се колтучат

Колтучене се прави предимно при цъфтящите растения. То се състои в премахването на страничните разклонения, за да се получат по-качествени централни цветове. Най-много колтученето се прилага при карамфила Шабо, който се отглежда за рязан цвят, при оранжерийния карамфил Сим и др. Разклоненията и пъпките се отстраняват в началото, когато са крехки и се отчупват лесно.
15.08.2012 г. / Галина Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020