Градина » Грижи за цъфтящите орхидеи

 Грижи за цъфтящите орхидеи

Цъфтящите орхидеи се нуждаят от опори, за да могат цветоносите да се справят с тежестта на цветовете и да не се счупят. Тези тропически красавици обичат топлината и се чувстват добре при температура по-висока от 20 градуса. През периода на цъфтеж растенията не се пресаждат. Това е най-добре да се направи седмица след като орхидеята прецъфти. Ако розетките на листата са сгъстени, растението може да се раздели на отделни на две. Когато изваждате орхидеята от саксията, старайте се да не повредите корените й, които често растат и в близост до стените. Внимателно ги отделете с нож, след това хванете растението за листата и го извадете от саксията заедно с почвената смес. Новият съд, който трябва да е малко по-голям от предишния, трябва да се напълни със специален субстрат за орхидеи. Обикновеният цветен субстрат не е подходящ, тъй като той съдържа прекалено много торф, който не се понася от тези декоративни растения.
Прецъфтелите орхидеи не се подхранват. Растенията в състояние на покой се поливат само, когато почвеният субстрат е сух.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Кога да подкастрим къпините

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава корат...

Репичките отиват в парника

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...

Българската виагра

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Направете поддържаща конструкция за лозето

Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...

Начало