28.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  643  |   0  
Как да се грижим за дендробиума
Дендробиумът е голям род от семейството на орхидеите. Вече са описани над 1240 вида от този род - всеки със своите капризи. Името му е съставено от латинските dendron – дърво и bios – живот. И не напразно. В районите на Индия, Веиетнам, Тайланд през пролетта се наблюдава страхотна гледка – от дърветата увисват или изправят вертикално чудни съцветия едни епифитни растения. Нарекли ги дендробиуми. Те не са паразити, не смучат сок от клоните, а само се прикрепват за тях. Влагата и хранителните вещества получават от въздуха във валежния период. И за да си осигурят живота, всичко това те натрупвет в т. нар. лъжелуковици или булби. Тези резерви растенията използват през следващият етеп – този на почивката.
За да се радвате на красиви дендробиуми, трябва да спазвате някои прости правила:
Не прехвърляйте растението в по-голяма саксия веднага след закупуването. Интересно е да знаете, че тези растения може да жевеят прикрепени на някоя суха декоративна клонка с изящна форма или даже на някоя дървесна кора и поставени да висят на високо. Затова обикновено в саксийката няма почвена смес, а само наситнени дървесни корички, защото субстратът трябва да е отцедлив, богат на въздух. Трудно е да го съставите сами, затова си закупете специалната почвена смес за орхидеи. След като растението прецъфти, засадете го в прозрачна саксия, с един номер по-голяма от старата. Ако има изсъхнали коренчета ги изрежете. Подредете кореновата система в саксията и постепанно запълвайте празнините. Уплътнявайте много внимателно, като си помагате с молив или подходяща пръчица.
Осигурете на растенията много светлина, но това не означава пряко слънчево огряване! Най-подходящо е югоизточно или югозападно изложение. През лятото в обедните часове дори може да се наложи да засенчвате. В никакъв случай не оставяйте дендробиума в северна стая!
Осигурявайте висока въздушна влажност, както в родината му. Най-подходяща през лятото е 60%, а през зимата може и по-ниска. Това ще достигнете, като пулверизирате листата с мека вода. Ако тя е варовита, първо я преварете и я използвайте за целта, когато изстине.
През пролетта и лятото поливайте всеки ден. Два пъти месечно може да потапяте саксията до ръба за около един час във вода. Когато растенията са прикрепени на клонка или кора, това е единственият начин за поливане. За да цъфтят растенията, след прецъфтяване трябва да изкарат задължителен период на почивка. Тогава изобщо не трябва да поливате.
По-трудно се поддържа температурният режим. Трябва да знаете, че по време на цъфтежа най-добре е температурата да не надвишава 20 градуса. След прецъфтявянето тя може да е и над 20 градуса. Винаги обаче през нощта температурата трябва да е с 4-5 градуса по-ниска отколкото през деня.
Обикновенно периодът на почивка обхваща част от есента и от зимата. Прекъснете този период, като започнете да поливате от рано напролет.
04.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020