16.07.2019 година
Ц
ветна градина
  685  |   0  
Солданелата краси балкона и през зимата
Солданелата (Soldanella) се отнася към род, който събира повече от 11 вида растения, които през последните години са много модерни. Те произхождат от високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. Като декоративни се отглеждат предимно два-три вида. Това са тревисти многогодишни ниски растения, които достигат не повече от 30 см височина. Много ценно качество на солданелите е, че запазват листата си свежи и през зимата. За да красят балкона или терасата и през мрачните снежни дни, се препоръчва, да се засаждат в саксии или сандъчета. Нареждат се на места със северно изложение.
Солданелите са едни от трудните за отглеждане цветя, тъй като са много взискателни към условията за отглеждане, особено в началното си развитие. Те успяват само на сенчести, влажни места. И най-краткотрайното засушаване означава гибел за растенията. При това почвата трябва да е горска, или специално подготвена, като й се прибави листовка, торф и пясък.

Размножаване

Тези растения се размножават със семена и вегетативно. Семената се засяват в сандъчета, веднага след като узреят. Съставя се почвена смес от горска почва, торф и пясък. Полива се обилно и съдовете се поставят на сенчесто място, където трябва да осигурите редовно висока почвена и въздушна влажност. Презимуват на студено. Напролет младите растенията се пикират и прекарват лятото при споменатите условия. Чак през есента се засаждат на постоянно място. Разстоянията да са 20 х 20 см. По-лесно се прилага вегетативното размножаване. В ранна есен туфите на възрастните растения се разделят. Полива се изобилно и след това се спазват посочените изисквания.
06.12.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019