Топкарамфилът е многогодишно цвете, но практиката е доказала, че е най-красиво, когато се отглежда като двегодишно – през първата година се получава разсад, а на следващата цъфти и радва с разнообразието от кадифени багри на топчестите си съцветия. Всяко от тях направо е самакитка, каквото е и другото име на топкарамфила. Оставен в градината като многогодишно цвете, бързо губи декоративните си качества. Но събрани семена с успех може да се използват, за да повторят красотата му.
Семената на топкарамфила може да се засеят на полусенчесто място в градината още през март и април, в краен случай през май. С израстването младите растения се разреждат на няколко пъти, така че между тях да остане разстояние от десетина сантиметра. Наесен, когато са развили добри корени, се засаждат на избраното им място. На следващата година през юни и юли те ще се покрият с цветове. Това е времето, когато, след прецъфтяването и узряването на плодчетата-кутийки, може да се съберат семена. Те се засяват веднага за получаване на разсад. До есента младите растения стават готови за засаждане на постоянно място. Засаждат се така, че между тях да има 30 см разстояние.
Производството на разсада е най-сполучливият начин за поддържане на декоративния ефект на топкарамфила. Той може да се самозасява, но това е най-голямата грешка, която някои допускат. Семената падат близо до майчиното растение, пониците са нагъсто, разклонявайки се те си пречат, не могат да изхранят красиви цветове. Това не бива да допускате.
Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с я...
Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...
Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталн...