27.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3242  |   0  
Вкоренете дифенбахия в чаша вода
На всички мои приятелки резниците дифенбахия се вкореняват във вода, а при мен те хвърлят листата си и загниват. Какво да правя?

За да се вкорени благополучно дифенбахията и за да не гние (загуба на листата е напълно допустима), то трябва да вземете чиста вода, не преварена, но е желателно да е филтрирана, да добавите на половин литър вода 4-5 таблетки активен въглен, да не държите буркана с вода на светло (можете да го завиете в салфетка) и да сменяте периодично водата с прясна. Можете също така и поставите резник за вкореняване и в слаб разтвор на торове. Всякакъв течен тор за листно-декоративни растения, разреден в 4 пъти повече вода от указаното на опаковката за торене, ще свърши работа.
Ако започне гниене, то можете да изрежете развалената част до здрава тъкан, за промиете резника на течаща вода, да го поставите в прясна вода, в която да добавите няколко капки растежен стимулатор. След няколко дни сменете водата и поставете отново стимулатор, но два пъти по-малко.
Ако сложите резник от дифенбахия в почва за вкореняване, то трябва да го покриете с найлонов плик или буркан, като опръсквате два пъти на ден. Почвата трябва да поддържате само в леко влажно състояние. Почвата трябва да е стерилизирана преди засаждането на резника. Дръжте я около 3 минути в микровълновата печка и ще я дезинфекцирате, а среза трябва да посипете с дървесна пепел.
15.10.2014 г. / Тонка Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020