Градина » Хамамелис

 Хамамелис
Hamamelis

Паяковидните цветове се появяват по безлистните клони между декември и края на февруари. Сладкият аромат е допълнително качество. След цветовете се появяват листата, които приличат на листата на леска. Есенните нюанси са много ефектни. Храстът е непретенциозен и издръжлив, но му трябва място - на ширина и височина достига над 3 м.
Сортове: Ако сте решили да вземете само един хамамелис, нека бъде Н. mollis. Многобройните цветове са големи, ароматни и яркожълти. Н. mollis Pallida и Н. mollis Brevipetala са за препоръчване. Н. japonica е с по-слаб аромат, с по-малко цветове и цъфти по-късно. Н. virginiana не е добър избор - цветовете са дребни, появяват се рано и са почти скрити от есенните листа.
Място и почва: Хамамелисът не се чувства добре в алкална почва и в почва с лоши дренажни свойства. Изберете слънчево място или лека сянка.
Подкастряне: Не е задължително. Отстранете нежеланите или счупените клонки след прецъфтяване. Извадете издънките.
Размножаване: Трудно - единственият практичен метод е чрез отводки.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Върхово гниене по доматите и пипера

Това заболяване се среща най-често по плодовете на доматите, пипера и патладжана. Засяга най-вече зелените доматени плодове, по върховете на които се образуват дребни воднисти петна. Впоследствие те с...

И сега ягодите се нуждаят от много грижи

И след беритбата ягодите имат голяма нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхран...

Подгответе парника за тиквичките

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Подгответе се за пролетното присаждане

Пролетното присаждане е една от основните овощарски практики, чрез която много диворастящи растения могат да се превърнат в ценни овощни сортове. Кисeлиците се присаждат с ябълки, дивите круши – с кру...

Начало