Градина » Хлорофитум

 Хлорофитум
Chlorophytum

Хлорофитумът е едно от най-популярните стайни растения и в това няма нищо чудно – расте бързо, има привлекателни дъговидно извити навън листа, а през пролетта и лятото по тънките стъбла се появяват малки бели цветове, а след това нови малки розетки. Оставени да растат върху майчиното растение, те го правят много подходящо за висящи кошници. Отделени от него, служат за размножаване. Растението лесно се адаптира. Расте в студени и в топли стаи, на слънце и на сянка и сухият въздух не му пречи.
Х. комозум се отглежда като стайно растение вече над 200 години и го има навсякъде. Дъговидно извитите навън листа образуват ефектна розетка, а върху дългите безлистни стъбла се образуват малки розетки от листа. Има няколко сорта: Vittatum се среща най-често, Variegatum ма зелени листа с бяла периферия, Mandaianum е компактен с листа на жълти ивици.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло - минимална 7°С през зимата.
Светлина: Добре осветено място, но не пряко слънце.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента; през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата през лятото.
Пресаждане: Ако е необходимо, през пролетта.
Размножаване: Разположете розетките върху почва – отрежете стъблото, те се вкореняват; разделете растението при пресаждане.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Не поливайте разсада вечер

Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува ...

Лукът вече е за прибиране

Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благ...

Защо не ми стават краставиците?

Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на крастав...

Празът и вниманието, от което се нуждае

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно з...

Начало