Градина » Десертното грозде се нуждае от хумусни почви

 Десертното грозде се нуждае от хумусни почви

Десертните сортове лози предявяват по-високи изисквания към почвата в сравнение с винените. Те се развиват по-добре на по-дълбоки и свежи почви, които не са тежки и сбити, а са по-богати на хумус и с добра водозадържаща способност. Черноземните и някои канелени горски почви са най-подходящи за десертните сортове лози. Особено благоприятни почвени условия за тях има край Дунав и в районите на Пазарджик, Плевен, Пловдив,Преслав, Чирпан.
Леките песъчливи почви могат да се използват за отглеждане на лозя за производство на десертно грозде само при условие, че се наторяват и напояват по-обилно. Тези почви са най-подходящи за сортовете Болгар, Италия, Царица на лозята, Верея, Чауш, Шасла доре, Александрийски мискет, Шасла мискетова, Безсеменен хибрид V-6, Хибрид, Италия х Султанина, Брестовица, Русенско едро, Русенско без семе, Супер ран Болгар, Мечта, Писта, Наслада, Дружба, Велика, Дунав, Кардинал, Мискет хамбургски, Мискет плевенски, Мискет русенски, Вита, Русалка – 3, Кишмиш молдовски, Блек пърл.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зелени листа в късна есен са знак за тревога

Понякога листата остават по дърветата дори и след като е паднал сняг. Това предизвиква напълно обоснована тревога у градинарите: може би явлението не е безопасно за презимуването на растенията. Наис...

Майски грижи за доматите

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...

Сейте спанака още през февруари

Има ли възможност да го засеете през февруари, не я пропускайте. Не позволява ли времето, отложете за март, но и тогава - колкото е възможно по-рано. По-късните посеви попадат в условия на топло време...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало