Каменното цвете или глоксинията е клубеново растение с нежни копринени листа и камбанковидни цветове с разнообразна окраска. То е сред най-известните стайни цъфтящи култури. Копринените цветове достигат диаметър до 7 см и повече, окраската на цветовете е бяла, розова, червена, синя, пурпурна. Растението се нуждае от висока влажност на въздуха, отсъствие на въздушни течения, редовна резитба и внимателно поливане. Глоксинията вегетира само през пролетта и лятото, през есента всички листа отмират, през зимата е периода на пълен покой. Затова през зимата клубените се посипват със сух пясък, не се поливат и се държат в сухо прохладно помещение.
В условията на обикновена жилищна стая, където клубените не са покарали, саксията с клубените се засипва с дебел слой речен пясък.
Щом се събуди, каменното цвете се нуждае от умерена температура, но не по-ниска от 17 градуса. Светлината трябва да е ярка, разсеяна.
Поливайте обилно. Използвайте топла вода, като избягвате попадането на вода на листата или цветовете. Саксията трябва да се постави на поднос с камъчета или във влажен торф. Въздухът около листата трябва от време на време да се опръскват. След цъфтежа трябва да поливате по-слабо, да прекратите подхранването. След като листата пожълтеят, поливането съвсем се съкращава. Саксията се съхранява най-добре при температура 12 градуса. През пролетта клубените се пресаждат в свежа почва. Държат се на топло, при минимално поливане, докато не започне растежа на листа.
Размножава се чрез семена през пролетта или чрез листни резници в ранното лято.
Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...
През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни ч...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...
Опитните градинари могат спокойно да пресметнат, какво количество семена им трябват, за да засеят необходимите им площи. За любителя и за начинаещия производител отговорът на този въпрос не винаги е с...