Градина » Как да се преборим с поповото прасе

 Как да се преборим с поповото прасе

Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa) е повсеместно разпространен неприятел в страната. Нанася особено големи повреди в лехите, тютюна, парниците и зеленчуците. Зимува като възрастно насекомо и ларви в почвата предимно в места, където има гниещи органични вещества (тор, компост и др.). Заедно с тора насекомото се пренася в парниците, лехите, оранжериите и полето. Напролет, в началото на април, поповото прасе се придвижва и живее плитко в почвата, като се храни с подземните части на растенията. През май насекомите дозряват полово, през нощта излизат на повърхността на почвата и там се оплождат. Оплодената женска снася 250-300 яйца, които разполага в гнездо в почвата на дълбочина 20 см. След 10-12 дни се излюпват младите насекоми, които в първите две седмици остават в гнездата.

Мерките:

- Поставете около ходовете на насекомите отровни примки приготвени от разрешени препарати, като използвате и мезурол шнекенкорн.
- Налейте вода вода в ходовете на поповото прасе, която ги изкарва на повърхността (добре е да бъде примесена с олио), за да бъдат избити и то много бързо, защото то е пъргаво и бързо се заравя отново.
- Заровете в междуредията на зеленчуковите култури наравно с повърхността на почвата консервени кутии или пластмасови бутилки с отрязано гърло. На дъното им налейте малко олио и пуснете парче хляб. Поповото прасе бързо ще бъде привлечено от миризмата на олиото и ще падне в капана.
- Проследете ходовете на насекомото и разрушете гнездата заедно с намиращите се в тях яйца и недоразвити насекоми.
- Оградете корените на растението с пръстен от пластмасови бутилки на дълбочина към 20 см. Насекомото не слиза по-дълбоко в почвата.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Петунии от собствен разсад

Оглеждането на разсад петунии не е задача с повишена трудност. Все пак който не го е правил, трябва да има предвид някои неща. А и много, които отглеждат разсади за своята цветна градина, допускат гре...

Кършете лозите внимателно

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат ...

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Начало