27.02.2021 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  2931  |   0  
Хранене според кръвната група?
В последно време нашумя поредната теза за храненето на човека, свързано с типа на кръвната му група. Според тази теория в храната се съдържат специфични протеини (белтъчини), наречени лектини, които, ако са несъвместими с кръвната група, образуват антитела, водещи до увреждане на организма. Според тази теория хората с кръвна група 0 (нулева) се нуждаят от храна, богата на месо; тези с кръвна група А – от вегетарианска храна; с кръвна група В – от яйца и млечни продукти; и с кръвна група АВ – смесена храна. Авторите на теорията смятат, че по този начин индивидът може да избира между многообразни храни, полезни за кръвната му група. Гореописаната теза наистина е интересна и може да се включи в сензационните рубрики за храненето.
Разсъжденията на авторите обаче не излизат извън границите на хипотезата, тъй като не са представени убедителни доказателства. Спекулира се с факта, че се наблюдават известни закономерности, свързани с кръвните групи и някои болести на храненето. Например в Япония, където болшинството от населението е с кръвна група А, се наблюдава многократно по-висока заболеваемост от стомашни заболявания.
Подобна статистика обаче не е достатъчно основание да търсим причинно-следствена връзка. Освен това съвсем произволно храните биват определяни като полезни и вредни, като един и същ продукт може да се окаже както полезен, така и вреден. Не се отчита енергийността на храните и балансът на хранителните вещества. Не се отчитат особеностите на националната кухня, което прави трудно приложими екстравагантните комбинации от продукти, каквито се препоръчват. Разнообразието на продуктите е привидно, като прилагащите подобни режими всъщност практикуват ограничено и еднообразно хранене.
Поради изброените причини към подобни хипотези и теории трябва да се отнасяме предпазливо и да не се подлъгваме от наукообразната форма.
14.02.2013 г. / ст.н.с. д-р Евгени Стойнев, д.м., диетолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021