02.12.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  2080  |   0  
Какво да ядем след...
...изпит

За да се възстановим от интелектуалното усилие и от напрежението, необходими са ни витамини от група В и мастни киселини, които изграждат нервните клетки.
* Отдайте предпочитанията си на пълнозърнестия хляб, рибата, яйцата, соевия сос.

...интензивно спортуване

Докато се потим, организмът ни освен течности губи минерални соли и черпи от запасите си от въглехидрати.
* Ориентирайте се към пресните плодове и зеленчуци в комбинация със съдържащите бавни захари ориз, спагети, пълнозърнест хляб.

...бременност

По време на раждането загубата на кръв, следователно и на желязо, е значителна. В резултат младата майка се уморява много бързо и е склонна към депресии,
* Наблегнете на храни, които ще доставят на организма ви животински протеини и желязо. Става въпрос за кървавицата, червеното месо, дивеча, морските дарове, лещата. Най-добре е, докато се храните, да пиете прясно изцеден портокалов сок, тъй като е богат на витамин С, а той, както е известно, улеснява усвояването на желязото от организма.

...стрес

Ще са ви необходими въглехидрати, които подтикват мозъка да отделя по-големи количества серотонин, вещество с успокояващ психиката ефект. За по-бързо излизане от стресовата ситуация можете да вземате допълнително магнезий и витамин В6.
* Ще си помогнете с пресни и сушени плодове, супа, големи количества минерална вода, пълнозърнест хляб, картофи, грах, зрял боб.
25.10.2012 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020