Диетични рецепти » Зелето като незаменима храна

 Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвременната наука е доказала, че зелето е богато на витамин С, който засилва съпротивителните сили на организма и улеснява усвояването на желязото.

Защо да го ядем?

• Зелето е отличен източник на бетакаротин, ензими, сяра, калий, калций, магнезий, фосфор, хлор, манган.
Богато е на витамини С, Е, В, К, а по съдържание на витамин Р, който укрепва кръвоносните съдове и нормализира тяхната пропускливост, отстъпва само на магданоза и спанака.
Бедно на белтъчини, въглехидрати и мазнини, зелето е пълно с фибри, т. е. то е нискокалорична храна, подходяща за поддържане и регулиране на телесното тегло.
• В него има и тартронова киселина, която предпазва от затлъстяване, забавяйки преобразуването на излишните въглехидрати в мазнини.

Полезни cвoйства

• Най-новите научни изследвания доказват, че редовната консумация на зеле понижава риска от развитие на различни видове рак.
• Съдържащите се в него фибри прочистват организма от вредния холестерол и предпазват от хипертония, атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване. Освен това подобряват перисталтиката на червата.
Прясно изцеденият зелев сок е особено полезен при язва на стомаха и дванайсетопръстника. Приема се по половин чаша 3-4 пъти на ден преди ядене, смесен със същото количество сок от моркови.
Зелевият сок е чудесна профилактика на простудни, вирусни и сърдечносъдови заболявания.
• Пресни зелеви листа, намачкани и намазани с яйчен белтък, улесняват заздравяването на рани от изгаряне.

Важно!
При топлинна обработка зелето губи значителна част от полезните си вещества, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина. Най-малко витамин С се губи при задушаване на пара в съд, покрит с капак.

Видове

Бяло зеле

Най-широко разпространеният сорт у нас. Съдържа толкова витамин С, колкото има и в цитрусите. Най-добре е да се консумира сурово, т, е. на салата, особено през студените сезони, когато има опасност от грипни епидемии. Подходящо е и за приготвяне на супи, задушени или печени ястия с месо, туршии.

Червено

По хранителната си стойност и наличие на полезни вещества прилича на бялото зеле. Характерният червено-виолетов цвят на листата му се дължи на багрилните вещества от рода на антоцианите. Употребява се предимно за салати, съчетава се добре с лук, ябълки, зехтин и лимонов сок. Може да се поднесе и като гарнитура, задушено с ябълки в червено вино.

Къдраво

Наричано още савойско, то е по-крехко от бялото, а листата му са с наситено зелен цвят. Нискокалорично и богато на витамини А и С, зелето е подходящо за салати, за задушени и печени ястия. От него се приготвят вкусни сарми със зеленчукова или месна плънка.

Брюкселско

Съдържа белтъчини с растителен произход и се използва най-вече за супи или гарнитура. Не бива да се подлага на термична обработка за повече от 7 - 10 минути. Най-добре се съхранява замразено.

Карфиол

От всички видове зеле той се усвоява най-лесно от организма, а фибрите му не предизвикват подуване на корема. Карфиолът е пълен с витамини С и К, с фолиева киселина и калий. Специалистите все още водят спорове по въпроса за неговата родина - едни смятат, че е Китай, а други са на мнение, че арабите са го култивирали първи и после са го пренесли в Испания, откъдето се разпространява в цяла Европа. Карфиолът, накъсан на цветчета, се вари 4-5 минути в кипяща вода, за да се запазят витамините в него. Подходящ е за супи, гарнитури и туршии.

Броколи

Богато е на витамини А и С: 200 г от сварения зеленчук доставят на организма дневната доза от тях. Внимавайте, когато купувате броколи - то трябва да е свежо зелено на цвят, а малките листенца по стъблата да не са увехнали. От него се приготвят салати, крем-супи, пюрета, гарнитури.

Китайско зеле

С крехки листа и приятен вкус, то е шампион по съдържание на витамин А - 265 мг (200 пъти повече отколкото в бялото зеле). В него има и витамини С и В, калций, фосфор, желязо. Най-добре е да се консумира сурово на салата.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Ехинацеята – перфектен имуностимулатор

Използват се всички части на растението, но най-често – само коренът. Аптечнотго наименование на билката е Echinaceae herba и Echinaceae radix (коренът). Описание На височина ехинацеята до...

Лечебните свойства на магнита

Наскоро откритите магнитни рецептори в човешкия мозък потвърдиха познанията на древните китайци и индийци, египтяни и гърци, че хората винаги са се влияели силно от земното магнитно поле. Спадането на...

Пъпешът, част от слънцето

Често казват, че женските пъпеши с по-широко петно отдолу са по-вкусни от мъжките. Не вярвайте! Както ангелите, така и пъпешите нямат пол. Ширината на петното не е свързана нито с вкуса на плода, нито...

Начало