Диетични рецепти » Зелето като незаменима храна

 Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвременната наука е доказала, че зелето е богато на витамин С, който засилва съпротивителните сили на организма и улеснява усвояването на желязото.

Защо да го ядем?

• Зелето е отличен източник на бетакаротин, ензими, сяра, калий, калций, магнезий, фосфор, хлор, манган.
Богато е на витамини С, Е, В, К, а по съдържание на витамин Р, който укрепва кръвоносните съдове и нормализира тяхната пропускливост, отстъпва само на магданоза и спанака.
Бедно на белтъчини, въглехидрати и мазнини, зелето е пълно с фибри, т. е. то е нискокалорична храна, подходяща за поддържане и регулиране на телесното тегло.
• В него има и тартронова киселина, която предпазва от затлъстяване, забавяйки преобразуването на излишните въглехидрати в мазнини.

Полезни cвoйства

• Най-новите научни изследвания доказват, че редовната консумация на зеле понижава риска от развитие на различни видове рак.
• Съдържащите се в него фибри прочистват организма от вредния холестерол и предпазват от хипертония, атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване. Освен това подобряват перисталтиката на червата.
Прясно изцеденият зелев сок е особено полезен при язва на стомаха и дванайсетопръстника. Приема се по половин чаша 3-4 пъти на ден преди ядене, смесен със същото количество сок от моркови.
Зелевият сок е чудесна профилактика на простудни, вирусни и сърдечносъдови заболявания.
• Пресни зелеви листа, намачкани и намазани с яйчен белтък, улесняват заздравяването на рани от изгаряне.

Важно!
При топлинна обработка зелето губи значителна част от полезните си вещества, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина. Най-малко витамин С се губи при задушаване на пара в съд, покрит с капак.

Видове

Бяло зеле

Най-широко разпространеният сорт у нас. Съдържа толкова витамин С, колкото има и в цитрусите. Най-добре е да се консумира сурово, т, е. на салата, особено през студените сезони, когато има опасност от грипни епидемии. Подходящо е и за приготвяне на супи, задушени или печени ястия с месо, туршии.

Червено

По хранителната си стойност и наличие на полезни вещества прилича на бялото зеле. Характерният червено-виолетов цвят на листата му се дължи на багрилните вещества от рода на антоцианите. Употребява се предимно за салати, съчетава се добре с лук, ябълки, зехтин и лимонов сок. Може да се поднесе и като гарнитура, задушено с ябълки в червено вино.

Къдраво

Наричано още савойско, то е по-крехко от бялото, а листата му са с наситено зелен цвят. Нискокалорично и богато на витамини А и С, зелето е подходящо за салати, за задушени и печени ястия. От него се приготвят вкусни сарми със зеленчукова или месна плънка.

Брюкселско

Съдържа белтъчини с растителен произход и се използва най-вече за супи или гарнитура. Не бива да се подлага на термична обработка за повече от 7 - 10 минути. Най-добре се съхранява замразено.

Карфиол

От всички видове зеле той се усвоява най-лесно от организма, а фибрите му не предизвикват подуване на корема. Карфиолът е пълен с витамини С и К, с фолиева киселина и калий. Специалистите все още водят спорове по въпроса за неговата родина - едни смятат, че е Китай, а други са на мнение, че арабите са го култивирали първи и после са го пренесли в Испания, откъдето се разпространява в цяла Европа. Карфиолът, накъсан на цветчета, се вари 4-5 минути в кипяща вода, за да се запазят витамините в него. Подходящ е за супи, гарнитури и туршии.

Броколи

Богато е на витамини А и С: 200 г от сварения зеленчук доставят на организма дневната доза от тях. Внимавайте, когато купувате броколи - то трябва да е свежо зелено на цвят, а малките листенца по стъблата да не са увехнали. От него се приготвят салати, крем-супи, пюрета, гарнитури.

Китайско зеле

С крехки листа и приятен вкус, то е шампион по съдържание на витамин А - 265 мг (200 пъти повече отколкото в бялото зеле). В него има и витамини С и В, калций, фосфор, желязо. Най-добре е да се консумира сурово на салата.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Градината помага на мозъка

Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточа...

Лечение с магданоз

Още жителите на древна Eлада и на Рим са познавали това вълшебно растение и ласкаво го наричали петроселинум - “растящо на камък”. У нас магданозът е любима подправка. Нека да добавим - и чудесно лека...

За да сме сигурни, че ще отслабнем

Мазнини се консумират преди обяд, въглехидрати - вечер, зъбите се мият често, спи се на студено... Тези малко странни, но полезни навици, съчетани помежду си, гарантират, че ще можете да стопите повеч...

Критска диета

Oт няколко години насам специалистите по здравословно хранене буквално се кълнат в критската диета, убедени, че именно тя е в състояние да ни предпази както от сърдечносъдови заболявания, така и от за...

Начало