Продукти:
• 3 кг млади тиквички
• 2 кг червени домати
• 1 ч.ч. готово пюре от печени зелени чушки
• 10-12 глави чесън
• 2 връзки копър
• 2 връзки магданоз
• 3 щипки индийско орехче
• 2 щипки босилек
• 1 ч.ч. олио
• кимион, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме тиквичките и без да ги белим, настъргваме на едро ренде. Посоляваме и задушаваме на умерен огън, като добавяме и водата, която са пуснали.
Когато поомекнат, прибавяме смлените домати, а след 5-6 мин изсипваме чушковото пюре и препърженото олио. Оставяме сместа да къкри на огъня до сгъстяване. Накрая прибавяме счукания чесън, наситнените зелении и подправките.
Разсипваме лютеницата в малки бурканчета и стерилизираме 10-15 мин.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...