Кулинарни рецепти » Стерилизиран гювеч

 Стерилизиран гювеч

Продукти:

• 2 кг чушки (сиврия или зелена капия)
• 1,5 кг червени домати
• 0,5 кг патладжани
• 0,5 кг бамя
• 0,5 кг зелен фасул
• 2,5 л доматен сок
• 2-3 китки магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Доматите трябва да са без жълти петънца, добре узрели, чушките да нямат наранявания, патладжаните да са млади, плътни и с малки семена, бамята да е прясно набрана и дребна, зеленият фасул да е от сорт без конци, също млад.

Измитите домати се нарязват на половинки, без да се белят, а ако са по-дребни, се слагат цели.

Чушките се почистват от семената и дръжките, измиват се, нарязват се на парченца с дължина 3-4 см, измиват се и се бланшират 2-3 мин във вряща подсолена вода, след което се охлаждат.

Патладжаните се изчистват от дръжката и основата, нарязват се на кубчета с размери 3 х 3 см и се киснат в студена и солена вода 20-30 мин. След това се изплакват на течаща вода и се бланшират 3-4 мин във вряща и подсолена вода.

На бамята се маха дръжката и се отрязва тънък конусовиден слой около семките (без семките да се виждат), бланшира се във вряща солена вода 1-2 мин и се охлажда.

Зеленият фасул се почиства от двете страни на всяка шушулка, нарязва се на 2-3 парченца и също се бланшира 1 -2 мин във вряща и солена вода.

Така подготвените зеленчуци се редят в буркани в следния ред: домати, бамя, чушки, патладжани, зелен фасул, бамя, пак чушки, патладжани, бамя, зелен фасул и най-горе домати.

Бурканите се заливат с подсолен доматен сок, отгоре се нареждат клонки измит магданоз. Затварят се херметически и се стерилизират 60 минути.

Зеленчуците са достатъчни за 12-15 буркана от 800 мл.

Автор: Елена Стоянова

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Начало