Още рецепти » 28 май

 28 май

ЗАКУСКА

Бърза закуска със сух хляб

Прoдукти: 4-5 филии сух бял хляб, 1 пакетче краве масло, 250 г варена наденица, 1 кофичка кисело мляко, 200 г домати /пресни или от консерва/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме плътно сухия хляб в намаслена тавичка. Поливаме го с разтопеното масло и разстиламе върху него ситно нарязаната наденица. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер. Поливаме с добре разбитото кисело мляко, а най-отгоре разстиламе обелените и настъргани на ситно ренде домати. Печем в умерено силна фурна.

ОБЯД

Зеленчукова чорба с агнешки крачка

Прoдукти: 4-5 агнешки крачета, 2 моркова, 2 картофа, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 шепа киселец, 1 ч.л. чубрица, 3 с.л. ситно нарязани гъби, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме агнешките крачета със студена вода и слагаме да се варят. Щом водата кипне, посоляваме и добавяме нарязаните моркови. Щом крачетата се сварят, ги изваждаме и отделяме месото. Връщаме го в бульона и добавяме киселеца и гъбите. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Сипваме брашното и разбъркваме. Добавяме към запръжката настъргания домат, ситно нарязаните чушка и картофи. Сипваме всичко в чорбата, посоляваме и варим на тих огън до омекване на картофите. Застройваме готовата чорба с разбитото в киселото мляко яйце. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и едро смлян черен пипер.

Калмари с гъби

Прoдукти: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Вити сиропирани ролки

Прoдукти: 100 г маргарин, 1/2 ч.ч. вода, 1 кг брашно, олио за пържене, сусам за украса; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода и сока на 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина с водата и брашното и правим твърдо тесто (ако лепне, слагаме още малко брашно) и оставяме настрани за 1/2 час. Разделяме го на две топки, които разточваме и навиваме на руло като кренвирш. Отново ги разделяме на 4 части, разточваме на тънки пластове и режем на квадрати 10 на 10 см. Навиваме всяко квадратче на ролка. Пържим в голямо количество силно сгорещено олио. Смесваме продуктите за сиропа, топим сладките и украсяваме със сусам.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризите на фрезията

Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Практични рецепти със сух хляб

Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...

Хормонални противозачатъчни средства

Първите таблетки антибебе бяха същински хормонални бомби - 30 пъти по-силни (по-висока доза) от днешните. Междувременно се подобри не само качеството на таблетките против забременяване и поносимостта ...

Начало