09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3458 |  0 
Растителни отвари гонят вредителите
През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им могат да помогнат не само растителнозащитните препарати. Опитният градинар знае, че лехите със зеле, домати, картофи и редовете с ягоди ще бъдат добре предпазени от вредителите, ако между тях се засадят лук, чесън, невен, латинка и синя жлъчка. Помагат също така и различни растителни отвари.

Листа от репей

Нарязват се на ситно и с тях се запълва една трета от кофа, в която до ръба се налива вода. След три дни се прецежда през марля. С тази течност растенията се пръскат три пъти на интервал от шест дни против гъсеници, зелева пеперуда и нощенки.

Стъбла и листа от картофи и от домати

Картофените стъбла и листа се използват за унищожаване на обикновен червен акар и листни въшки. Нарязва се на ситно 1200 г зелена маса, залива се с 10 л вода, кисне в продължение на 3-4 часа. После се прецежда и растенията се пръскат с отварата. Стъблата и листата от домати пък са подходящи за борба срещу листни въшки, гъсеници, зелева пеперуда и нощенки. 400 г пресни листа се заливат с 10 л вода, варят се половин час на тих огън и след изстиване се прецеждат. На всеки 2-3 литра отвара се добавя 40 г сапун.

Див лапад

Растението се изтръгва с корените, изчиства се, добре се измива и ситно се нарязва. 400 г свежа маса се залива с 10 л вода, кисне 3 часа, след което се прецежда. С течността се пръска против обикновен червен акар и листни въшки.

Тютюнева отвара

400 г тютюн или тютюнев прах се накисва за едно денонощие в 10 л вода, след което се вари 2 часа. На всеки литър отвара се добавя един литър вода и 40 г сапун. Със сместа се пръскат зеленчуци против листни въшки, молци и дребни гъсеници.
06.03.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023