• Стръкове от камшик 150 г
• Корени от блатен тъжник 60 г
• Исландски лишей 60 г
• Листа от градински чай 50 г
• Листа от орех 50 г
• Корени от бял оман 50 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене. Вечер гушата се налага с печени ябълки от киселица. Вземат се и йодни препарати по указание на лекар.
Рецепта 2
• Листа от маточина 60 г
• Корени от дилянка 60 г
• Корени от блатен тъжник 100 г
• Цветове от глог 40 г
• Стръкове от комунига 40 г
• Ислански лишей 40 г
• Корени от бял оман 40 г
• Шишарки от хмел 50 г
• Листа от градински чай 30 г
• Корени от сладник 30 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 3
• Ислански лишей 100 г
• Кори от дъб 30 г
• Листа от градински чай 50 г
• Дъбов лишей 30 г
• Стръкове от жаблек 50 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 10 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 4
• Стръкове от червен кантарион 50 г
• Стръкове от бял равнец 50 г
• Кори от хининово дърво 50 г
• Корени от жълта тинтява 50 г
• Стръкове от камшик 100 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 10 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 5
• Корени от дилянка 50 г
• Листа от маточина 50 г
• Листа от мента 50 г
• Стръкове от горицвет 50 г
• Стръкове от бял равнец 50 г
• Шишарки от хмел 40 г
• Цветове от лавандула 40 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода. След като изстине, течността се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден след ядене.