07.10.2022 година
1564339898.swf
К
озметика
 7896 |  0 
Гримиране за начинаещи
Усилията да изглеждаш добре започват с правилното гримиране, а това никак не е лесна работа. Направо си е цяла наука и се изисква да имаш усет към цветовете.

Какво трябва да знаете предварително

В основата на гримирането стои цветознанието /наука за цветовете преподавана в часовете по рисуване в училище/. За целта лично за себе си е важно да знаете кои цветове и в каква гама ви отиват. Ако не можете веднага да ги определите се съобразете с дрехите, които носите. На тяхна основа може да подберете и гримовете. Ако не уцелите правилната гама има опасност да заприличате на клоун и да станете за смях. Никога не съчетавайте едновременно цветове от топлата и студената гама. Запомнете, че най-добрия грим е този, който ви подчертава и при това почти не се забелязва.

С какво се започва

Като начало може да започнете тренировка като спазвате последователността на техниките на гримиране.
Необходимо е, преди нанасяне на какъвто и да било грим, лицето да бъде добре почистено с маска за лице или добре измито и намазано с хидратиращ крем.

Фондьотен

Изберете подходящ фондьотен. Съществуват два типа:

Овлажняващ фондьотен – с по-голямо съдържание на овлажнители. Предназначен е за суха кожа и за всекидневно използване. Този тип фондьотен стои върху кожата полупрозрачно. Нанася се с тампонче. Най-често е опакован в тубичка.

Матов течен фондьотен – по-силно фиксиращ и по-траен, предназначен е за вечерен грим. Подходящ е за мазна и смесена кожа и може да се нанася направо с ръка върху лицето без да се използва тампонче за тази цел.

Техника на нанасяне - Започва се от челото в посока към брадичката. От средата на челото първо в дясната после в лявата половина към слепоочията. От върха на носа към скулите и от центъра на брадичката към ухото. Задължително върху клепачите, ъгълчетата на очите, основата на носа, ъгълчетата на устните и малко върху шията.

Пудрата

Съществуват два типа пудра: компактна и пудра в свободна форма. Компактната е предназначена да се носи в дамската чанта и да се коригира грима в средата на деня. Тази в свободната форма е предназначена да се намира винаги върху тоалетката и да бъде под ръка. Нанася се с пухче върху цялото лице изчаква се да попие във фондьотена, а излишъка се изчетква с голяма четка за пудра. Така, че лицето да има естествен вид и да не изглежда като изкуствено напудрено.

Моливът за очи

Нанася се точно под долните мигли и никога директно върху лигавицата, тъй като придава зловещ вид. Кафявият молив за очи създава по-меко излъчване, а черният добре подчертава окото. Ако решите може да си поставите изкуствени мигли на горните клепачи. Те променят формата на очите и удължават ъглите. Изрежете изкуствените мигли по дължината на тези на горния клепач. Прилепете по дължината в основата на естествените мигли и натиснете за да се залепят. След това отгоре поставете молив за замаскиране на основата. Може да нанесете и цветен молив като той се поставя на две места върху клепача – като очна линия и в основата на клепача.
В средата се нанасят сенки, а също и под веждата. След сенките се поставя спирала за очи черна или цветна, първо на долния клепач, а след това и на горния.

Коригиране на веждите

Това се прави предварително преди гримирането. Началото на веждата се определя с молив, сравнява се края на едната ноздра на носа да образува права линия с ъгълчето на окото. От там започва веждата. Края на веждата се определя като молива, преминавайки през връхчето на дясната устна, основата на дясната ноздра и края на окото, трябва да образува права линия. Там завършва веждата.

Поставяне на червилото

Очертават се устните с по-тъмен от червилото молив за устни, след това с четка за червило се нанася равномерно червилото. За да не се размазва предварително се фиксира с малко пудра. Съществуват два типа червила – мазни и сухи. Мазните са с повече овлажнители и са по-нетрайни, затова се препоръчват за ежедневна употреба. Сухите са по-трайни и почти не оставят следи при целувка. Те са подходящи за официални случаи или за вечерен грим.

Ружът

Поставя се след червилото, за да се съобрази с неговата цветова гама. Нанася се с четка за пудра върху най-изпъкналата част на скулите. Това най-добре се определя като се усмихнете.
18.10.2010 г. / Саша Маркова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022