Градина » Бяла ела (абиес)

 Бяла ела (абиес)
Abies

Типичната ела е високо конусовидно дърво, което се извисява на 30 м височина в паркове и градини. Изправеният ствол не е разклонен, а формата на младото дърво е почти идеалносиметрична - по-ниските клони не провисват, преди дървото да навърши 30 години. Класическо коледно дърво, но за съжаление твърде голямо дори за средна по размери градина. Бялата ела предпочита дълбока и влажна почва - плитките почви и замърсеният въздух не са подходящи за нея. Шишарките може да са зелени, кафяви или пурпурни - обикновено не се появяват, преди дървото да навърши много години и най-често са разположени по най-горните клони.

РАЗНООБРАЗИЕ:

A. balsamea Hudsonia

Джудже:
Височина след 10 г. 30 см
Разновидност на балсамовата ела - бавнорастяща и компактна. Идеална за алпинеум. Иглолистата й са ароматни. Оцелява във варовита почва.

А. Koreana

Среден размер:
Височина след 10 г. 1.8 м
Корейската ела е добър избор. Игличките на това спретнато и бавнорастящо дърво са тъмнозелени отгоре и бели отдолу. Шишарките са виолетово-пурпурни.

A. grandis

Високо:
Височина след 10 г, 3 м
Гигантската ела достига 30-45 м височина. Игличките са подредени в две редици. Смачканите иглолиста са ароматни.

A. arizonica Compacta

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Полезно градинско дърво, което достига едва 2,1 м височина. Има гъста корона, конусовидна форма; игличките му са сивосини. Кората е мека и коркова.

A. pinsapo

Високо:
Височина след 10 г. 21 м
Испанската ела е голямо иглолистно дърво с къси и бодливи иглички, които покриват стъблата. Най-подходящата ела за варовита почва. Изберете сорта Glauca, заради синьосивите иглички.

A. delavayi forrestii

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
Отлично градинско иглолистно, което достига 9 м височина. Младите стъбла са ръждивочервени. Иглолистата са тъмнозелени, а зимните пъпки - снежнобели. Шишарките са черни.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...

Приберете водния лук навреме

Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо в...

Време е да оберете облепихата

Дочакахме узряването и на облепихата. Събирането на тези плодове не е толкова сложно, стига да имате време, да владеете правилната техника, да съумеете да ги транспортирате и, разбира се, да съхраните...

Засейте ряпата в точния момент

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна ...

Начало