08.06.2023 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  6116  |   0  
Иберис
Iberis
Цветовете му са толкова многобройни, че покриват листата. Четирите венчелистчета на всеки цвят са разположени по характерния за семейство Зелеви начин, но две от тях са дълги, а две - къси. Разположете го на място, където ще се „изсипва" над камъни, ще се разпростира върху плочници или ще се спуска надолу по стени. Редовно отстранявайте мъртвите цветове, за да удължите цъфтежа. Единствената багра е бяла, но едногодишният иберис може да е бял, розов, червен, пурпурен и бледоморав. Това е едно от най-толерантните едногодишни растения, чувства се добре в бедна почва, но трябва да се засее наесен или напролет на определеното за цъфтеж място и разсадът да не се мести.
Сортове: Многогодишният И. семпервиренс е висок 22,5 см, разпростира се на 60 см, съцветията (5 см) цъфтят през април - юни. По-добре е да изберете сорт - най-често се препоръчва Snowflake. Сортове джуджета са Little Gem (10 см) и Pygmaea (7,5 см). Почти всички едногодишни ибериси са сортове на И. умбелата - височина 22,5 см, разпростира се на 22,5 см, цъфти през юни - септември. Най-известен сорт е Fairy Mixture - бели, розови и червени цветове. Ако искате по-ярки багри, включително пурпурна и кремава, спрете се на Flash Mixed. В някои каталози ще откриете и еднобагрени сортове като Pink Queen и Red Flash. Цветовете на зюмбюлоцветния иберис са разположени на 45-сантиметрови стъбла. Потърсете сортовете Iceberg, White Empress и White Pinnacle.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства. Вирее най-добре на ярко слънце.
Размножаване: Многогодишни: засадете резници в сандъче на открито през лятото. Едногодишни: засейте семена през септември или април на определеното за цъфтеж място.
08.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023