02.07.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3016  |   0  
Кога да бутилираме бялото вино?
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца.
Бутилирането трябва да става в безветрен и ясен ден. Преди наливането на виното в бутилки, то трябва да се филтрира, с което се отделят всички външни примеси. Пригответе си филтър от ленена или памучна пропусклива материя, като ушивате дълга торба, която се прикрепва към дървена стойка. Торбите могат да бъдат няколко, съединени в горния си край с фуния или съд. Отмерете почти три пъти повече вино, отколкото събира всяка торба. Прибавeте 50-70 г азбест и разбъркайте много добре. Азбестът се използва, за да се затворят отчасти отворите на торбите. Добре разбърканото с азбест вино поставете в резервоара или фуниите, към които са привързани те. Докато се затворят отворите на торбите тече мътно вино, което веднага се връща обратно в резервоара или фунията, за да премине през филтъра. Това продължава, докато започне да тече бистро вино. Когато виното започва да минава мътно и бавно, спираме филтрирането. Торбите се отвързват и се измиват с четка. След това филтрирането започва отново по същия начин. Торбите трябва да бъдат винаги сухи и чисти.
След филтрирането виното се налива в съда за съхранение, докато се пристъпи към бутилиране, за да се намали до минимум съприкосновението с въздуха. Използват се предимно стъклени бутилки. Прецизното измиване на бутилките предварително, е задължително и става с 1 %-ов разтвор от сода, загрята до 55-60°С и неколкократно измиване със студена вода. Корковите тапи се дезинфекцират по същия начин. Затапените с тях бутилки се съхраняват в легнало положение. Помещението, в което се съхраняват бутилираните вина да е с температура до 14°С.
16.02.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022