Градина » Панкрациум

 Панкрациум
Pancratium

Панкрациумът е измежду най-екзотичните членове на семейство Амарилисови. Родът наброява около 50 вида, като един от тях - пясъчната лилия, все още може да се срещне в диво състояние по плажовете на Южното Черноморие. Най-често се отглежда Pancratium speciosum.Това е многогодишно вечнозелено луковично растение с височина до 0,5 м. Произхожда от Антилите. Листата са едри, светлозелени и блестящи, без дръжки и дори когато растението не цъфти, го правят много привлекателно.
Цветовете – обикновено десетина, се появяват на върха на висок цветонос. Те са едри, задължително бели, много изящни. Ароматът им е лек, напомня ванилия. При отварянето им се чува ясно доловим пукот.
Цъфтежът настъпва през есента или в началото на зимата и продължава около месец. Едновременно се разтварят по 5-6 цвята, всеки от които изтрайва около седмица.
За панкрациума трябва да намерим светло място, което не се огрява директно от слънцето. През лятото трябва да му се осигури 2-3-месечен период на покой. През това време се полива умерено, защото, ако не премине през относителния покой, няма да зацъфти.
През зимата, когато активно расте и цъфти, температурата в помещението не бива да пада под 13 градуса, а най-добре е да е около 20, светлината и поливането трябва да са обилни. Тогава се подхранва през 3 седмици с минерални торове за цъфтящи растения.
Панкрациумът не обича честото пресаждане, затова трябва да сменяме саксията през 3-4 години. Тогава се отделят и луковичките-детки, с които става размножаването. Те се засаждат в предпочитаната от панкрациума лека хранителна почва, съставена от глинеста градинска пръст, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 1:1:1:1/2. Луковицата трябва да е около 1/4 над почвата. Саксията не трябва да е много голяма, а дренажът трябва да е безупречен. Младите растения зацъфтяват след 2-3 години. След пресаждането и посаждането на младите луковици трябва известно време да се внимава с поливането, за да не загният. Ако забележим и най-леко пожълтяване на листата, трябва да мислим за преовлажняване и съответно да внимаваме с дозите вода.
Панкрациумът е устойчив на болести, а и насекомите много не го нападат. Понякога при сух въздух страда от власести въшки и червени акари.

Тайните на успеха

Светлина: Обилно осветление без пряко слънчево греене.
Вода: През есента и зимата се полива щедро, а през лятото – оскъдно.
Влажност на въздуха: Обича по-влажен въздух, но се справя със стайните условия.
Подхранване: По време на цъфтежа с минерални торове.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Започнете да сеете петльовия гребен

Целозията е едно от любимите градински цветя у нас. Известна е преди всичко като петльов гребен. Разпространени са предимно две форми на този род. Освен кристата, която познаваме като петльов гребен, ...

Не претоварвайте овошките с плод

Не бързайте да се радвате, ако овощните дръвчета са отрупани с плод. В този случай плодовете остават дребни, с лошо качество и дърветата залагат много малко плодни пъпки за следващата година, а поняко...

Искате ли да си завъдите корейска ела?

Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от п...

Резитби на стайните растения

Санитарната резитба се провежда за профилактика на болестите. Много гъбички в началото се заселват на мъртви участъци, а след това се разпространяват и на здравите. Затова растенията редовно се оглежд...

Начало