Градина » Кактуси – горски видове

 Кактуси – горски видове
Cacti

В естествената си среда горските кактуси са прикрепени към дървета в горите и джунглите, затова не е странно, че се различават по форма и изисквания от покритите с бодли пустинни кактуси. Има едно изключение – апорокактус флагелиформис. Той расте по дърветата в родното си Мексико, но прилича на пустинен кактус и се гледа като такъв.
Типичният горски кактус има листовидни стъбла и е пълзящ, което го прави подходящ за висящи кошници. Някои кактуси като рипсалиса се отглеждат заради стъблата, но повечето имат прекрасни цветове. Най-красива е групата на епифилумите – цветовете им са ароматни и много големи.
За съжаление горските кактуси цъфтят трудно и трябва да се придържате строго към правилата, ако искате да са красиви всяка година. Когато почиват, трябва да са на хладно и сухо място, никога не ги местете, след като са се появили пъпките. Трябва да закалите стъблата им, като изнесете саксиите през лятото на открито.

Тайни на успеха

Температура: Идеалната е между 13 и 21°С; през периода на покой поддържайте 10-13°С.
Светлина: Изберете добре осветено място, но повечето разновидности не обичат пряката слънчева светлина; епифилумът обича прозоречен перваз с източно изложение.
Вода: Когато започнат да се оформят пъпките, започнете да поливате по-често; когато се появят цветовете и по време на растежа третирайте като обикновено стайно растение – поливайте обилно, когато почвате започне да засъхва; ако водата ви е много твърда, използвайте дъждовна.
Влажност на въздуха: Пулверизирайте често листоподобните листа.
Пресаждане: Всяка година малко след края на цъфтежа; епифилумът е изключение – ако саксията му е малка, ще цъфти по-добре; не го пресаждайте всяка година.
Размножаване: Резниците на повечето разновидности се вкореняват лесно; вземете стъблени резници през лятото, като използвате стъблено връхче или стъблен сегмент, оставете резниците да се изсушат няколко дни, преди да ги заложите в почвена смеска на торфена основа.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Астилбето се нуждае от влажна почва

Ако искате в малката ви градина да има цвете – ярко, цъфтящо, многогодишно и не много капризно, астилбето е най-подходящо. То е многогодишно растение, което образува туфи. Има дълбоко нарязани листа, ...

Превърнете храста бегония в дръвче

Хибридните сортове високи бегонии (Begonia elatior hybriden) са известни преди всичко като храстовидни саксийни растения. От тях обаче можете да си направите миниатюрно дръвче. Докато бегонията не се ...

Как да отгледаме овошка от семка

Ако искате да си произведете семеначета, които ще използвате за подложки при присаждането на плодни дръвчета, трябва първоначално да стратифицирате семената. Това е необходимо, за да могат да узреят с...

Можете да си захванете хирита и от листо

Хиритата, позната и като чирита (Chirita), е голям род от семейство Gesneriaceae, който включва около 100 вида, много оригинални тревисти растения, произхождащи от тропическите районите на Азия. Сред ...

Начало