Луковичните, игликите и шибоят са предвестниците на пролетта. Всяка година през октомври се засаждат милиони шибои, а цветовете с по четири венчелистчета се отварят през март и април (шибой) или май (сибирски шибой). Най-често срещаните багри са жълта и червена, но има всякакви цветове - от кремавобели до почти черни. Има ниски (20 см) и високи (60 см) сортове. Всички се разклоняват свободно, а цветовете на повечето са ароматни. Шибоят се отглежда лесно - обогатете почвата в лехата с торф и засейте семена в началото на лятото. Почвата не трябва да изсъхва. Пензирайте връхчетата на разсада, преди да го преместите на постоянното място наесен. Засадете стабилно, в началото на пролетта отстранете изпочупените странични стръкове.
Сортове: Обикновеният шибой X. хейри е висок 20-60 см, сади се през 22,5-30 см, цъфти от март до средата на май. За малки лехи и прозоречни сандъчета подходящ е сорт джудже - по-рано беше популярен Tom Thumb Mixed, но сега на мода е Prince (20 см). Най-разпространените шибои с височина 30 см са в Bedder (жълти, оранжеви и червени цветове), а при шибоите с височина 45 см ще намерите стари любимци като Cloth Of Gold (златистожълт), Blood и Vulcan (червени), Fire King (кармин). Ivory White е кремавобял, Purple Queen - тъмнопурпурен и Fair Lady е в пастелни багри. Double-flowered Branching Mixture е висок 60 см. X. алионии цъфти с оранжеви цветове през май и юни. Сортът Orange Queen (30 см) е най-популярен.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства и достатъчно варовик. Изберете слънчево място.
Размножаване: Засейте семена на открито през май - юни; разсадете разсада през октомври на мястото, определено за цъфтеж.
Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента,...
В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...
Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...
Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Ра...