Леята не се среща в много справочници, но ще я откриете в големите магазини. Тя е храстовидно растение с големи сложни листа, всеки съставен от многобройни остри листчета. Младите листа са бронзовочервени, но с годините стават зелени. Подхранвайте редовно по време на растеж и предпазвайте от течения. Опитайте с леята като единично растение вместо с по-известната й роднина фатция японика.
Само един вид (Л. кокцинея) се отглежда като стайно растение. Понякога се продава и като Л. гвинеензис. При добра светлина сортът Burgundy запазва червената багра на листата.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло – ако е възможно, през зимата дръжте на хладно.
Светлина: Ярка светлина или леко сенчесто място; през зимата трябва да е добре осветено.
Вода: Поливайте редовно от пролетта до есента, а през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: През лятото направете стъблени резници.
За да предпазите ягодите от замърсяване и загниване, в края на масовия цъфтеж покрийте междуредията със слама, талаш, сухи горски листа, дървени стърготини. Около 500 кг са достатъчни за един декар. П...
Алената геснерия (Gesneria cardinalis) представлява клубеново тревисто растение, чиято родина са Антилските острови. Височината й може да достигне до 30 см. Листата й са с дължина 12-18 см, овални или...
В периода от средата на октомври до средата на ноември може да се засади едър арпаджик (попска, балучка) за производството на зелен лук много рано през пролетта. От по-дребните луковици, реколтата се ...
Дори и мушкатото да е покрито с цветове, трябва бавно да го подготвите за зимата. Бързо настъпващите студове могат да го повредят. Често саксиите с мушкатото се покриват с компост. За да подготвите...