Леята не се среща в много справочници, но ще я откриете в големите магазини. Тя е храстовидно растение с големи сложни листа, всеки съставен от многобройни остри листчета. Младите листа са бронзовочервени, но с годините стават зелени. Подхранвайте редовно по време на растеж и предпазвайте от течения. Опитайте с леята като единично растение вместо с по-известната й роднина фатция японика.
Само един вид (Л. кокцинея) се отглежда като стайно растение. Понякога се продава и като Л. гвинеензис. При добра светлина сортът Burgundy запазва червената багра на листата.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло – ако е възможно, през зимата дръжте на хладно.
Светлина: Ярка светлина или леко сенчесто място; през зимата трябва да е добре осветено.
Вода: Поливайте редовно от пролетта до есента, а през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: През лятото направете стъблени резници.
Лозе може да се сади през есента или през пролетта. Препоръчва се обаче пролетното засаждане през втората половина на март и началото на април. Есента е подходящото време да се подготви и да се обрабо...
Прибере ли реколтата, градинарят се замисля за семената, които отново ще му трябват. Нормално е. Но не е нормално винаги да разчита на отбраните от собствената му градина семена, та колкото и да му е ...
Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на крастав...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...